НОВИНИ

У Києві фермер вирощує зелень у морському вантажному контейнері

16.12.2019 19:22
201911261802559725

У Києві на Печерську підприємець Сергій Нікіфоров запустив вертикальну ферму з вирощування зелені у морському вантажному контейнері. Проект реалізує авіатор за фахом, передає  biz.liga.net .

Контейнер площею 30 кв. м облаштований всередині вертикальними стійками з полицями. Конструкція обладнана трубами, по яких до рослин надходить вода і поживні речовини. Зелень і трави освітлюються синіми і рожевими світлодіодами, led-лампами.
ехнологія дозволяє отримувати 8-13 врожаїв в залежності від культури. Приміром, у транспортному контейнері можна вирощувати 4,5 тонни салату на рік і отримувати урожай порівняний з полем площею 1 га відкритого грунту або 300 кв м тепличних площ.

“У кризовий 2008 рік думав зайнятися картоплею, але не зміг знайти земельну ділянку, кілька років тому мав намір вирощувати лохину, але не вдалося домовитись з польським фермером, – розповідає Сергій Нікіфоров. – А потім в одному з технологічних видань натрапив на історію про вертикальне фермерство у США і технологію гідропоніки – і вирішив спробувати».
Професійного авіатора надихнув досвід Кімбала Маска – брата знаменитого підприємця, який будучи ресторатором за фахом, подає у закладах страви з продуктів вирощених на вертикальних фермах. «У 2010 році Кімбал Маск спільно з компаньйоном Тобіасом Пеггосом організував у Нью-Йорку інкубатор для міських фермерів — Square Roots, – розповідає він. – Це 10 транспортних контейнерів, в яких молоді розробники можуть створювати технології для вертикальних ферм, що дозволяють вирощувати рослини в закритих приміщеннях без сонячного освітлення».
Сергій Нікіфоров планує окупити контейнер, який обійшовся у шестизначну суму, протягом трьох років.майбутньому планую найняти на роботу співробітника на 10 годин у тиждень». “Багато друзів запропонували мені фінансово вкластися в цю справу, але я поки не готовий, потрібно зрозуміти економіку, – каже він. – Цілком можливо, що я створю якийсь фонд, буду розвивати цей напрямок і змінювати світ на краще”.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: