НОВИНИ

У квітні прогнозують жорсткий дефіцит пального

30.03.2022 08:00
azs

Керівник мережі АЗС «Prime group» Дмитро Льоушкін оцінив запаси пального в Україні, враховуючи початок посівних робіт. Про це повідомляє pogliad.ua, пише agronews.ua.

«Якщо коротко, то ситуація складна, від слова капець… Залишки на нафтобазах успішно з’їдені за останні пару тижнів. Ринок ожив і аграрії пожвавилися, почали атакувати АЗС, бо на них зараз ресурс дешевше, ніж на нафтобазах», — написав він у Facebook.

Експерт зазначив, що оптова ціна за літр “породистого” дизелю — 40 гривень, бензин марки «Євро-3» на гривню-дві дешевше. На АЗС ціна 37,05 грн за літр — це верхня планка, що дозволено державним регулюванням. Тому всі активно переходять на так звані преміальні сорти пального.

«По суті це те ж саме пальне, але на нього не поширюється держрегулювання. Ось така лазівка. Без цієї лазівки всі АЗС засяють нулями, без варіантів», — вважає Льоушкін.

Він розповів, що «аграрії атакують АЗС, а там, де ліміт по 20 літрів в одну особу, там шикуються черги бабусь з каністрами від найближчого колгоспу, до тих пір, поки не висушать заправку».

Експерт зазначив, що через війну поставки пального морем заблоковані, також, відповідно, не надходить пальне з Білорусі і РФ, які давали левову частку ринку.

Залишилися тільки поставки з Європи, де немає зайвого ресурсу і вкрай складна логістика.

«Висновок поки такий: нас чекає дефіцит ресурсу у квітні, і я не впевнений, що вдасться не зірвати посівну. Є, звичайно, хитрі рішення, але на них потрібна добра воля уряду. Наприклад, перекачувати цистерни прямо на кордоні або спростити правила перевезень бензовозами», — написав Льоушкін.

Читайте також: В Україні торговельні мережі змінили роботу в умовах війни.



Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: