НОВИНИ

У Криму озеро Бугаз перебуває на межі зникнення

15.03.2021 10:32
680_604de116410f2

Озеро Бугаз в околиці Судака сильно обміліло і перебуває на межі зникнення. Про це повідомляє Крим.Реалії, пише agronews.ua

На думку правозахисника Абдурешита Джеппарова, який відвідав Бугаз 13 березня, озеро стабільно втрачає свій рівень і незабаром може повністю висохнути.

«Право на сприятливе навколишнє середовище – одне з конституційних прав. Водна проблема в Криму обмежує це право кримчан. Колись мальовниче місце – озеро Бугаз – яскравий тому приклад, зараз водоймище перебуває на межі зникнення. Це результат не посухи, а надмірного споживання підземних вод. Очевидно, що з пониженням рівня ґрунтових вод вичерпалися джерела, що живили озеро. На жаль, така ситуація не тільки на озері Бугаз, а й на багатьох інших водоймах Криму», – розповів правозахисник.

Слово «бугаз» з тюркських мов перекладається як горло, горловина, проток. За інформацією краєзнавців, озеро живлять три підземних прісних джерела, також поповнюють запаси дощові та талі води. Тому вода тут, на відміну від більшості прибережних солоних озер в Криму, придатна для пиття.

У Криму стрімко міліють водосховища, що живлять великі міста. Як наслідок – їхні жителі мають проблеми з доступом до якісної прісної води.

Нагадаємо, що в Криму зникають ріки і незаповнені водосховища.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: