АГРОРЕГІОНИ

У Кропивницькому районі вирощують зернові для п’яти областей України

17.07.2022 15:22
a3b943ecb7053506

Інститут сільського господарства з Кропивницького району розпочав збирати врожай озимої пшениці та еспарцету. Посівний матеріал у серпні та вересні передадуть аграріям з п’яти областей України. За словами заступника директора інституту сільського господарства Віталія Іщенка, озимої пшениці посіяли більше 13 сортів. Про це повідомляє Суспільне, пише  agronews.ua.

“Це сорти різних екологічних груп, строків дозрівання. Розраховуємо зібрати досить пристойний врожай – від 4,5 до 6 тонн з гектара. Будемо пропонувати нашим товаровиробникам для проведення сортозаміни і сортооновлення”.

На полі площею 8 гектарів працівники інституту сільського господарства посіяли еспарцет. Це культура, яка використовується як кормова база у тваринництві.

“По поживній цінності переважає навіть люцерну, а по сухостійкості – більшість багаторічних трав. Особливо актуальна для степової зони, – сказав Віталій Іщенко. – В Україні селекцією цієї культури займаються чотири-п’ять установ Національної академії аграрних наук України. Цьогоріч були сприятливі погодні умови для вирощування насіння еспарцету, очікуємо урожай – 1,3-1,4 тонни з гектару. У минулі роки урожайність була на рівні 0,5-0,6 тонн”.

За словами директора інституту Ігоря Семеняка, на складі зібраний врожай готують для зберігання.

“Ми вже збірали перші 10 тонн цього насіннєвого матеріалу. У попередні роки ми мали партнерів від 9 до 14 областей, нині ми очікуємо з п’яти регіонів України. Крім Кіровоградщини, це – Черкащина, Полтавщина, Дніпропетровщина, Миколаївщина. Ми готуємо для цих степових областей – еспарцет, ячмінь, соя, озимі культури”.

За словами Василя Кайдаша – керівника фермерського господарства з Дніпропетровської області, посівний матеріал в інституті беруть протягом п’яти років.

“Думаю, будемо брати матеріал наступного місяця. Але, нині, як нашому господарству, так і нашим колегам не вистачає обігових коштів. Наші трейдери пропонують купувати ячмінь по 1800–2000 гривень. А при такій ціновій політиці посівна кампанія під великим питанням”.

Врожай озимих зернових в інституті сільського господарства збиратимуть до кінця липня.

Читайте також: Українські зерновики розорені: озвучено причини


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: