НОВИНИ

У херсонській аграрці вирощуватимуть трюфеля

12.02.2019 07:00

Херсонський державний аграрний університет навесні запускає проект з вирощування чорного трюфеля. Про це інтернет-виданню «Агро Південь» розповів ректор університету Юрій Кирилов.
Так, біолого-технологічний факультет ХДАУ на базі лабораторії грибівництва запускає унікальний проект з вирощування дорогих грибів – чорних трюфелів.
«У нас є міцелій трюфеля чорного, який імплантується в кореневу систему дуба. І у нас також є дендропарк «Дубовий гай». Ось хочемо навесні зайнятися цим процесом імплантації. І через п’ять років будемо їсти вже дорогою гриб », – поділився Кирилов.
Крім цього, університет запускає ще два проекти – наукову пасіку і міні-перепелиних ферму. Створення таких навчальних проектів полягає в потреби університету мати свої бази для проходження практики студентам.
«Це все добре – актуальне освіту, ми підписуємо ці всі меморандуми, наші студенти їздять на підприємства, ті ж птахофабрики. Тобто, ми з ними працюємо, але це все одно не те. Це далеко, це час, це дорого і т.д. І у мене зараз поставлено завдання: при кожному факультеті повинна бути за крок доступності своя міні-виробнича база. Тобто, міні-виробництво, міні-підприємство за тією спеціальністю. Ось, власне кажучи, по цій лінії і рухаємося », – розповів ректор ХДАУ.
Завдання перепелиній ферми полягає в дослідженні впливу різних комбікормів на зростання і якість м’яса птиці.
«Ми плануємо, що це буде 6 клітин по 15 перепелів, тобто, 90 голів перепелів. Ми зараз вийшли на виробників комбікормів, і ці роздільні групи будемо годувати 3 різними виробниками і різними комбікормами. По закінченню, через 2-3 місяці, природно, будуть робитися виміри: який приріст, біохімічний аналіз по м’ясу. У цьому сенс цієї міні-перепелиній ферми – це не просто ферма, а там буде закладається такий ось досвід – вплив комбікормів різних виробників на зростання, на інтенсивність, на якість м’яса перепелів. Чи не буде такого, що ми робимо це для товарної реалізації », – акцентував Кирилов.
Також університет планує відкрити курс з навчання фахівців з вирощування мідій і устриць в рамках спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура».
«Міністерство освіти дозволяє в рамках спеціальності акредитувати і за рішенням вченої ради робити окремо освітні програми. Наприклад, якщо взяти спеціальність економіки, а всередині є окремі напрямки: економіка банку, птахофабрики, підприємства, моря і т.д. Так, в рамках спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» ми хочемо відкрити напрямок по гідробіології. Але, для початку важливо розуміти попит, тому що студентська група магістрів менше 10-12 осіб нерентабельна. Тому зараз серед бакалаврів ми робимо опитування, анкетування. І, якщо ми не наберемо, то не буде цієї групи. Але сподіваємося, що у нас все вийде », – додав Юрій Кирилов.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: