НОВИНИ

У Хмельницькому ботанічному саду квітнуть червонокнижні першоцвіти

22.04.2021 19:07
kartinki24_ru_spring_flowers_38

У ботанічному саду Хмельницького національного університету розцвіли червонокнижні першоцвіти: горицвіт, сон-трава, перстач та скополія. Перші квіти також з’явились на деревах магнолії. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Вся колекція первоцвітів Хмельницької області зібрана у ботанічному саду, розповіла доцентка кафедри екології та біологічної освіти, керуюча ботанічним садом Людмила Казімірова.

За її словами, до первоцвітів, які охороняються в Хмельницькій області, належить перстач білий. Рослина зустрічається в регіоні Полісся та у лісостепових районах. Серед червонокнижних рослин – горицвіт або ж адоніс. Рослина також зустрічається на півдні Полісся. Сон розкритий або сон-трава – декоративна рослина, яка має фарбувальні властивості. Скополія карніолійська – росте в букових та буково-грабових лісах.

В ботанічному саду університету також почала цвісти магнолія біла. Людмила Казімірова розповідає, алею з магнолій висадили у 2008 році, назвавши її алеєю Великих українців.

“Завданням кожного ботанічного саду є зберегти резервну популяцію рідкісних і тих, що зникають рослин природної флори свого регіону. Насамперед Подільської діброви, якої ніде немає більше у світі. І наших Подільських Товтр”, – розповіла Людмила Казімірова.

Саме ці рослини потрапляють навесні під незаконний збут до рук браконьєрів.

“Вони через свою першість, через свою красу, певні і лікувальні властивості першими потерпають від рук браконьєрів. Ті, які рвуть, викопують, продають і купують”, – прокоментувала керівниця ботанічного саду.

Головна спеціалістка відділу зв’язків з громадськістю Держекоінспекції області Марія Саєнко розповіла, що в цьому році незаконний збут червонокнижних рослин в області зменшився.

“В тому році в нас було складено 24 протоколи в рамках операції «Первоцвіт». Це були і проліски, і черемша, і шафран. В цьому році вони повторюються, але трішки менше – 19 протоколів складено”, – зазначила вона.

Марія Саєнко нагадала про відповідальність за їхню реалізацію

“Штраф за продаж червонокнижних рослин – від 510 до 1700 гривень. Порушників ми виявляємо, виходячи в рейди. Інспектуємо місця, в яких ймовірно продають ці рослини. Це наш продовольчий центральний ринок по Вайсера”.

Нагадаємо, що на Закарпатті почали цвітіння крокуси.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: