ВАЖЛИВО

На Харківщині понад 20 років збирають і зберігають сільськогосподарські культури

19.01.2021 09:45
загружено

У генетичному банку рослин при харківському Інституті рослинництва імені Юр’єва понад 20 років збирають і зберігають сільськогосподарські культури. Зараз в інституті 74 тисячі видів рослин. Для зберігання рослин установі не вистачає камер. Знімальна група Суспільного побувала у сховищі та дізналася, як і з якою метою відбирають насіння, пише agronews.ua.

“Ми отримали на зберігання насіння озимої пшениці. Ми пересипаємо насіння у пакет, решту залишаємо для дослідів і потім на спеціальному апараті проводимо герметизацію цього пакета”, — розповідає про процес заготівлі насіння наукова співробітниця інституту Ольга Задорожна.

Як працює національний генетичний банк рослин у Харкові

Раніше усі зразки висипали у пляшки. Зараз пакують для економії місця. Найцінніші складають у морозильну камеру для довшого зберігання. Всередині до -20°C. Місце у камерах закінчується, кажуть в Інституті.

“Зразки розміщенні на стелажах, кожен в окремому ящику, який маркований, і ми тут теж можемо легко знайти те, що нам потрібно. Але місця вже не вистачає. Камери вже заповнені повністю”, — говорить науковець Інституту рослинництва Роман Богуславський.

Дві нові камери коштуватимуть близько 800 тисяч гривень. Їх планують отримати від держави цього року.

Як працює національний генетичний банк рослин у Харкові

У холоді насіння може прожити не одну сотню років. Їх гени у майбутньому можуть допомогти культивувати більш стійкі різновиди рослин, пояснює директорка інституту Любов Кобизєва.

“Без вихідного матеріалу, без цінного вихідного матеріалу створити нові сорти, які будуть конкурентоспроможні, досить складно”, — сказала Любов Кобизєва.

Кожну рослину вносять до електронної бази, говорить завідувачка лабораторії інтродукції та зберігання генетичних ресурсів Наталія Кузьмишина.

“Головна задача нашої лабораторії — поповнення нашого генбанку новими зразками. Ми поповнюємо як з України, як із селекційних установ України, так і із закордонних зразків по обміну із закордонними генбанками”, — сказала Кузьмишина.

Банк рослин при харківському Інституті рослинництва імені Юр’єва входить до національного банку рослин та складає майже половину його генофонду.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: