АГРОВІДЕО

У фермерів з’явиться альтернатива обприскування сільгоспземель

08.02.2021 09:02
2

У фермерів незабаром з’явиться альтернатива обприскування сільськогосподарських угідь. Британські стартапи – Small Robot Company і RootWave – оголосили про партнерство і розробку високоточного робота, який буде знищувати бур’яни за допомогою електрики. Про це повідомляє everest, пише agronews.ua.

Раніше Small Robot розробили серію маленьких сільськогосподарських роботів під назвою Tom, Dick і Harry для автоматизації певних рутинних завдань в сільському господарстві. Tom – це робот-розвідник, схожий на марсохід. Він застосовує комп’ютерний зір для визначення бур’янів в полі, обробляючи в день близько 20 гектарів землі. Dick – це робот для прополки, який видаляє бур’яни або обприскуванням ділянки мікродозами пестицидів, або шляхом дроблення. Наступним етапом розвитку роботизованих аграрних машин буде об’єднання їх опцій з технологією RootWave, завдяки якій всі бур’яни можна знищити електричним струмом. Розряди електрики сприяють тому, що бур’яни як би «закипають» зсередини, втрачаючи в подальшому здатності до розмноження.

За словами виконавчого директора Small Robot Company Сема Уотсона Джонса (Sam Watson Jones), фермери дійсно відчайдушно потребують альтернативи хімічному контролю бур’янів. Існуючі хімічні речовини стають менш ефективними, і повсюдно спостерігається встановлення заборон на такі хімічні речовини, як гліфосфат. Експерти підозрюють, що гліфосат сприяє розвитку онкологічних захворювань. Ось чому він був заборонений в Австрії, Чехії, Італії та Нідерландах, а в Німеччині і Франції його планують перестати використовувати до 2023 року.

За словами Уотсона Джонса, основна проблема сільського господарства в тому, що хорошою альтернативи гліфосфату поки немає. Це доступний і відносно безпечний гербіцид загального призначення, а більшість інших препаратів уже заборонено до використання, оскільки вони набагато небезпечніші.

Механічна прополка або розпушування не завжди ефективно позбавляє від рослин і може завдати шкоди грунті. У той же час знищення бур’янів лазерами або струменями гарячої води вимагає багато енергії і коштує дорого. За словами виконавчого директора RootWave Ендрю Діпроуза (Andrew Diprose), заміна методу знищення бур’янів на пропонований може бути так само рентабельна, як і використання хімічних гербіцидів (за ціною 6 євро за гектар). До осені 2021 року компанії планують створити систему для комерційних випробувань.

У разі успіху роботи зі знищення бур’янів стануть проблемою для світового ринку гербіцидів, оборот якого складає 26 млрд доларів на рік і на якому домінують великі компанії, такі як Bayer, DowDuPont, BASF і Syngenta.

На ринку робототехніки з’явився ряд стартапів, які розробляють обладнання для боротьби з бур’янами і тих, хто кинув виклик традиційній моделі обприскування. У тому числі швейцарська компанія EcoRobotix, що використовує комп’ютерний зір для виявлення бур’янів, поставляючи дозу хімікатів тільки бур’янам. За оцінками EcoRobotix, така система використовує в 20 разів менше гербіцидів, ніж традиційні методи. Датський стартап Agrointelli також розробляє сільськогосподарських роботів, які постачають гербіциди точково, а французька компанія Naio Technologies створює роботів для механічної прополки на великих овочевих фермах.

Компанія RootWave в партнерстві з голландською компанією Steketee, що займається виробництвом сільськогосподарського устаткування, розробила електричну «блискавку» для бур’янів, яку можна розмістити на тракторі.

Великі агрохімічні компанії також популяризують точкове землеробство. У 2017 році американська тракторна компанія John Deere придбала Blue River, компанію з комп’ютерного зору і точкового розпорошення за 305 млн доларів. У той ж час велика кількість компаній все ще орієнтовані на використання великих тракторів. Масштабна революція в сільському господарстві станеться тільки тоді, коли галузь перейде до використання менших машин. Вони зроблять сільське господарство більш економічно вигідним для фермерів, які володіють невеликими ділянками землі.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: