НОВИНИ

У Чорнобильській зоні запрацювала ще одна сонячна електростанція

19.12.2019 11:58
2 (3)

У зоні відчуження повністю збудована і готова до експлуатації ще одна наземна сонячна електростанція. Її збудовано на кіотські кошти, які Уряд Іспанії сплатив Україні за квоти на викиди парникових газів. Роботу станції куруватиме державне підприємство, повідомив Остап Семерак.

«Навесні цього року україно-іспанська делегації відвідала майданчик майбутньої станції. Зараз її вже вводять в есксплуатацію. Попереду будівництво ще двох. Сподіваюся, що їх буде збудовано, адже кошти на реалізацію даних проектів також були затверджені нашим урядом ще півроку тому».
Ідея перетворення зони відчуження на територію розвитку, змін та інновацій зацікавила майже сотню іноземних інвесторів із найпрогресивніших країн світу. Зокрема, уряд Франції виділив €250 тис. на проведення першого техніко-економічного обґрунтування щодо вивчення можливостей розвитку відновлювальної енергетики в зоні відчуження.

У тому ж таки 2018 році розробник техніко-економічного обґрунтування, компанія Tractebel France, визначила для сонячної генерації території, вільні від лісу, в найбільш забрудненій (десятикілометровій) зоні відчуження ЧАЕС.

Будівництво станцій відновлювальної енергетики можливе лише на 15% забруднених спеціальних територій промислового призначення. На решті 85% будь-яке будівництво заборонено, оскільки це території заповідника.

Сонячні парки на території зони відчуження також важливі з точки зору створення нових робочих місць для енергетиків.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: