НОВИНИ

У Чернівецькій області виявили заражених АЧС свиней

13.11.2020 14:27
585b3d9-achs--1-

На Буковині виявили 17 трупів свиней, які були заражені африканською чумою. Усі знайдені трупи свиней захоронені із проведенням відповідної дезінфекції території. Про це повідомляє kitsman.city, пише agronews.ua.

«11 листопада 2020 року відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кіцманські РДА, де вирішували питання про накладення карантину на територію колишнього віськово-вертолітного майданчика, що знаходиться за межами населених пунктів неподалік Лужан і Шипинець, де знайшли трупи заражених АЧС свиней», — йдеться в повідомленні.

Держпродспоживслужба 9 листопада спільно з працівниками поліції та Мамаївської сільської ради виїхала на місце події, де в 4 місцях було виявлено трупи свиней на різній стадії розкладу.

Крім дорослих особин, викинули і свиноматку з поросятами. Тож усього було виявлено 17 трупів свиней чорної масті породи «Мангалиця».

«Оперативна група спеціалістів відібрала патматеріал від трупів свиней і направили до Івано-Франківської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, а 11 листопада діагноз АЧС підтвердили. Усі знайдені трупи свиней захоронені із проведенням відповідної дезінфекції території», — розповів Ярослав Якубівський, начальник Кіцманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Однак, наразі невідомо, хто і з якого населеного пункту викинув загиблих від небезпечної хвороби тварин, але спеціалісти держпродспоживслужби та працівники поліції розслідують цей інцидент та зареєстрували кримінальне провадження за статтею 324 ККУ «Стаття 325. Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням».

«До ветеринарів району не було звернень з приводу захворюваності та загибелі свиней від АЧС. Рішенням комісії територію Шипинець, Лужан і Мамаївців оголошено зоною нагляду (спостереження), де групами у складі поліції, ветслужби, місцевої влади буде проводитися подворові обхід для обліку поголів’я свиней та їх клінічного огляду. Також заборонено продавати живих свиней на стихійних ринках і вирішено посилити контроль за реалізацією продуктів тваринного походження без супровідних ветеринарних документів», — додав Якубівський.

Крім того, вирішено щоденно проводити обстеження мисливських угідь, а при виявленні трупів диких тварин — негайно повідомляти Кіцманське райуправління ГУ Держпродспоживслужби. «На інфікований об’єкт — територію колишнього віськово-вертолітного майданчика, який розташований за 1,5 км від житлової забудови, накладено карантин на 40 днів», — наголосив посадовець.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: