ВАЖЛИВО

У 2022 році прогнозують рекордні ціни на високоолеїновий соняшник

04.01.2022 10:03
talento

Традиційними факторами впливу на ціноутворення олійних культур є баланси виробництва та споживання олій. Світові тенденції також вносять свої корективи. Про це розповів комерційний директор POSEIDON TRADEWAVES Костянтин Бугера повідомляє latifundist.com, пише agronews.ua.

За його словами, світова економіка знаходиться в стороні стагнації та розірваних логістичних і виробничих бізнес-процесів. Водночас баланс фізичного виробництва олійних культур та олії досить позитивний.

«‎Концептуально мені здається, що ціни на олії повинні просідати. Я не хочу сказати, що вони катастрофічно впадуть до рівня $700/т, навряд. Але й про здорожчання говорити не доведеться. Ймовірність того, що ціни на олію будуть повільно повзти вниз на початку 2022 р., на мій погляд, вища. Сценарій подорожчання, звісно, можливий, але тільки шляхом спекулятивного фактора», — зазначив Костянтин Бугера.

Окрім цього, у 2022 році прогнозується пік цін на високоолеїновий соняшник. Адже згідно з тенденцією 3-річної циклічності, наступного року можна очікувати його зростання. Останній пік був у 2019 році. За словами генерального директора компанії «MAS Seeds Україна» Сергія Тимошенка, мінімальна премія за високоолеїновий соняшник у звичайні роки становить $25-30/т, а в середньому може сягати $35-40/т.

«Деякі господарства ще вагаються сіяти чи не сіяти, оглядаються на нинішній сезон, у якому був спад цього сегменту. Та сумніви даремні. Прогнози дуже чіткі — наступного року знову буде зростання після 2-річного падіння», — розповів Сергій Тимошенко.

Читайте також: В Україні з’явиться нова аграрна виставка AGRO KHARKIV.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: