АНАЛІТИКА

У 2020 році у світі прогнозують дефіцит цукру

23.10.2020 08:43
shutterstock_632544941-18463

Протягом трьох років світові ціни на цукор тримаються на низькому рівні, що призводить до скорочення посівних площ цукрового буряка у більшості країн-виробників цукру. Про це повідомляє agronews.ua.

У 2020 році очікується дефіцит цукру в світі на рівні 9,3 млн тонн. Обсяги виробництва різко скоротилися в Індії, Таїланді, Мексиці. Бразилія домінує на світовому ринку цукру, оскільки фермери переключилися на вирощування цукрового очерету для виробництва цукру, а не етанолу, через зниження попиту на біопаливо, – такі дані наводить редактор журналу “Нове сільське господарство” Катерина Юрко.

У сезоні 2019/20 приріст виробництва бурякового цукру в країнах СНД склав 1,4 млн т. Крім того, в середньому по країнах вихід цукру з гектара збільшився на 35% за останні п’ять років. Товарні запаси продукції в регіоні рекордно зросли.

Внутрішній ринок цукру в СНД став більш залежний від світових цін. Тож у сезоні 2019/20 відзначається збільшення експортних поставок цукру і зниження імпорту продукції. Тож розглядати ринок країн СНД як потенційно висхідний для експорту українського цукру немає сенсу.

В Україні, яка цьогоріч значно постраждала від посухи та пилових бур на початку вегетаційного сеззону, виробництво цукру в 2020/2021 маркетинговому році (МР) прогнозується на рівні 1,2-1,3 млн т, що на 15% менше, ніж попереднього року. Це значно більше, ніж Україна спроможна спожити.

У минулому маркетинговому році Україна поставляла цукор переважно у країни Африки та Середньої Азії.

“Цей рік був не надто сприятливим для українських цукроварів і в порівнянні з минулим, можемо побачити, що експорт повністю просів: коли раніше експортний показник місяця досягав 40-60 тис. тонн, то в останні пів року в середньому експортували близько 5 тис. тонн цукру в місяць. В першу чергу це пов’язано зі світовим профіцитом, який “тиснув” на ринок і ціни. Окрім того, ми поступово втрачали ринки Африки та Азії, які колись займали лідируючі позиції по імпорту українського цукру, через наростаючу конкуренцію з боку Росії та ЄС”, – пояснила заступник голови правління “Укрцукору” Руслана Яненко.

У той же час стагнація та просідання виробництва цукру в Індії, Таїланді та Мексиці дає можливість Україні знайти нові ніші для свого продукту, з огляду на той факт, що в останні роки значно зросла якість українського цукру, а відтак і його конкурентоспроможність на ринках більш розвинених країн.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: