НОВИНИ

Турецькі овочі можуть потіснити українські на внутрішнього ринку

12.02.2022 12:41
tomatoes-4631191_1280

Турецькі помідори та огірки мають перевагу перед тепличними овочами українських фермерів – їм не потрібно користуватися енергоресурсами, тому і коштують вони набагато дешевше. Про це повідомляє ubr.ua, пише  agronews.ua.

У разі обнулення ввізного мита на турецькі помідори та огірки іноземні овочі можуть остаточно потіснити українські тепличні овочі з внутрішнього ринку України. Таку думку висловив керівник проекту “АПК-інформ: овочі та фрукти” Олександр Хорев.

Як раніше розповідала нам представник Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва, у долі українського імпорту томатів та огірків турецькі овочі, які зараз обкладаються 10% ставкою, вже у 2020 році займали 82 та 78% відповідно.

Переваги закордонної продукції зумовлені не так неефективністю вітчизняних селян, як кліматом. У Туреччині, розповідає нам Хорев, витрати на енергоносії з вирощування плодоовочевої групи дорівнюють нулю, тоді як в Україні “газ злетів до небес”.

Скасування мит лише зміцнить становище турецьких продуктів.

“Протягом сезону імпорту томатів і огірків, що починається з жовтня-листопада, роздрібна вартість цих турецьких овочів в Україні знаходиться в районі $1. Виростити тепличний овоч за такою ціною українським виробникам з урахуванням цін на газ неможливо – їхня продукція коштуватиме не 35-40 грн/кг, як раніше, а 80-100 грн/кг. І її просто не купуватимуть”, – констатує Хорев.

Читайте також: Озвучено переваги українського соняшника в раціоні тварин.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: