За останній тиждень ціни на продукти харчування знижувалися під впливом спаду ажіотажу, адаптації до нових умов та збалансованої ситуації на валютному ринку, йдеться у звіті НБУ, пише agronews.ua з посиланням на ФАКТИ.
“Подешевшали більшість овочів, борошно, лимони та навіть гречка”, – наголошує регулятор.
“Зокрема, ціни на гречку за тиждень знизилися на 0,3%, на ячну крупу – 0,4%, на пшоно – 1,4%, на рис – 0,7%, борошно – 0,5%. Ціни на лимони також знизилися (на 9,3% – Ред.), що відображало зміцнення гривні та послаблення попиту на тлі суттєвого зростання цін у попередні тижні”, – вважають у НБУ.
Водночас через зростання цін на банани (1%) та яблука (4,5%) фрукти загалом подорожчали в середньому на 0,2%.
Другий тиждень поспіль у НБУ констатують зниження цін на овочі борщового набору:
- капуста – на 15,1%;
- цибуля – на 3,9%;
- столовий буряк – на 4,5%;
- морква – на 2,1%;
- картопля – на 1,4%;
- часник – на 0,6%.