НОВИНИ

Ціни на овочі борщового набору знов зросли

08.02.2019 09:30

У перший тиждень лютого ціни на більшість складових овочевого борщового набору в Україні зростали. Але цибуля хіба не вперше від початку календарного року випала з цього тренду, ціни на неї за останній тиждень впали майже на 25% головним чином  завдяки активності імпортерів, пише «Інфо-Шувар».

Як стверджують фахівці інформаційного центру  сьогодні гуртові ринки країни заповнені пропозицією цибулі з країн Центральної  Азії. Ще восени поставки відбувались в т.ч. із Азербайджану,  але через проблеми із якістю  більшість  українських імпортерів  відмовились працювати із цією цибулею і повністю переключились на виробників Казахстану та Узбекистану.

Станом на 7 лютого 2019 року на найбільшому відкритому овочевому майданчику Україні , який розташований на ОРСП «Шувар» у Львові цибуля пропонується по 13-16 грн/кг (0,41-0,51 EUR/кг). Найвищу ціну продавці просять за якісну українську цибулю. Вартість  імпортної  цибулі теж дуже залежать від її якості,  продавці в даному випадку досить гнучкі в ціновому питанні – дрібну або некалібровану  цибулю великим гуртом вони готові віддавати по 12-12,5 грн/кг (0,38-0,40 EUR/кг). Така поступливість пояснюється суттєвим збільшенням обсягів імпорту  і подальшим збільшенням поставок.  Подібна ситуація сьогодні спостерігається на всіх торгових майданчиках країни. Більшість роздрібних мереж сьогодні теж працюють з імпортною цибулею, менеджери супермаркетів кажуть, що ця  вимушена необхідність обумовлена тим, що  українські фермери призупинили продажі цибулі ще з другої половини осені.

Продовжує збільшуватись частка імпорту  і в сегменті коренеплодів,  на гуртових майданчиках країни сьогодні можна знайти моркву та буряк виробництва Білорусь. Але в цьому випадку імпорт майже не впливає на ціни, навпаки за останній тиждень  гуртові ціни на буряк зросли на 18% до 8.5-9.5 грн/кг, на 17% подорожчала і морква до 8.0-10.0 грн/кг (0,26-0,32 EUR /кг). Слід зазначити, що мита морква коштує майже на 30% дорожче від звичайної, її вартість на рівні 12-13грн/кг (0,38-0,41 EUR /кг) майже не змінилась від середини осені.

Ціни на капусту в лютому зросли не більш ніж на 5% до 9-10 грн/кг (0,29-0,32 EUR /кг), її вартість залишається рекордно високою і майже вся капуста на ринку поки що українська. Не змінились ціни і на картоплю, вона сьогодні як і в кінці січня коштує 5.7-6.5 грн/кг (0,18-0,20 EUR /кг)

За даними «Інфо-Шувар» поточні ціни на овочевий борщовий набір є рекордно високими за всю історію незалежності України. Рік тому овочеві складові «борщу» коштували в 1,5-3 рази більше. Найбільше зростання в 2,5-3 рази було зафіксоване по капусті та цибулі.

 


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: