АНАЛІТИКА

Ціни на кукурудзу та сою зросли

10.03.2021 08:02
cb11ed1-soja-kukuruza

Новий пакет підтримки економіки США та атака дронів на нафтові об’єкти Саудівської Аравії призвели до стрімкого зростання цін на акції та нафту, що додатково підтримало котирування соєвих бобів та олії, а також кукурудзи, які й так зростали напередодні виходу березневого звіту WASDE. Про це повідомляє graintrade, пише agronews.ua.

Сенат США підтримав виділення 1,9 трлн $ для боротьби з наслідками пандемії та підтримки економіки, завдяки якому кожна американська сім’я з сукупним доходом менше 150 тис $ на рік одноразово отримає 1400 $. При цьому розмір допомоги по безробіттю зменшили з 400 до 100 $ на тиждень, щоб стимулювати зайнятість населення. За даними опитувань, молоді сім’ї половину допомоги планують витратити на купівлю акцій. Тому після прийняття нового закону індекс DowJone вчора виріс з 31500 п. до рекордних 32135 п., але наприкінці сесії опустився до 31800 п., що значно перевищує торішній докарантинний рівень.

На новинах про напади хуситів на нафтові об’єкти Саудівської Аравії ф’ючерси на нафту марки Brent в неділю виросли до 71,3 $/барель, але в понеділок повернулися до попереднього рівня 68,6 $/барель на даних про відсутність постраждалих та пошкоджень інфраструктури внаслідок атаки.

Котирування кукурудзи на біржі в Чикаго в понеділок зранку виросли на 2,7%, але протягом сесії слідом за цінами на нафту повернулися до рівня відкриття – 214,2 $/т.

Експорт кукурудзи за тиждень склав 1,54 млн т, що поступається попередньому тижню, але відповідає експертним очікуванням. А загалом у сезоні США експортовали 27,6 млн т кукурудзи.

Трейдери очікують, що у березневому звіті WASDE кінцеві запаси кукурудзи в США зменшать у порівнянні з оцінками лютого на 1 млн т, а світові – на 2 млн т, що підтримає ціни.

Слідом за цінами на нафту ф’ючерси на сою в Чикаго вчора виросли з 521 $/т до 536 $/т, але пізніше опустилися до 529 $/т. Експорт сої з США за тиждень скоротився майже вдвічі до 587,6 тис т,  а загалом у сезоні склав 52,6 млн т, що на 75% перевищує торішній показник.

Аналітики прогнозують, що експерти USDA знизять оцінку світових кінцевих запасів сої на 0,5 млн т внаслідок зниження прогнозів врожаю в Аргентині та Бразилії.

Ф’ючерси на соєву олію в Чикаго вчора продовжили зростання, що розпочалося у п’ятницю, і з ранкових 1145 $/т підстрибнули до 1170 $/т, майже не відреагувавши на зниження цін на нафту, а сьогодні торгуються по 1165 $/т, що на 17,6% перевищує рівень минулого місяця.

Нагадаємо, що в Україні обсяг закупівель ячменю збільшився у 60 разів.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: