ВАЖЛИВО

Ціни на картоплю впадуть до критичної позначки

07.12.2019 20:21
картофель-црб

Наступного року ціни на товарну картоплю можуть впасти до критично низьких. Вже сьогодні виробники картоплі озвучують найгірші прогнози — до півтори гривні за один кілограм. Про це повідомляє gorod.cn.ua

Цьогоріч у сезон збору врожаю картоплі ціна за один кілограм товарного продукту доходила до 12-ти гривень. Перекупники в селах не могли заповнити фури картоплею, оскільки вона не вродила у більшості домогосподарств. Головною причиною слабких врожаїв вважають аномальну посуху. Проте на український ринок зайшла іноземна картопля. 

Фермер Григорій Ткаченко, розповідає, що найбільше неврожаям української картоплі радіють білоруси та росіяни.

«Я розмовляв із білорусами, так вони у захваті від нашої політики – ми їм дали можливість заробити на нас. Наступного року білоруси мають наміри серйозно збільшити посівні площі під цю культуру. Зрозуміло, що під виглядом продукції з Білорусі до нас іде і картопля з Росії», — розповідає фермер.

У фермерському господарстві «Напорівське» цьогорічний врожай вважають значно гіршим за минулі роки, однак ціна на продукцію з горою перекрила всі витрати. Загалом середній врожай тут склав близько 30 т/га. 

«Картопля рентабельна завжди, але в цьому році вона дуже рентабельна. Пов’язано це, зрозуміло, з неврожаєм», — каже Григорій Ткаченко.

Для більшості фермерів картопля – не основна культура, її вирощують ті, хто має відповідне обладнання та технології. Проте вітчизняна бульба — поза конкуренцію у якості з тією ж білоруською чи російською, стверджують виробники.

«Картопля — це стратегічна культура, тому ніколи немає проблем із її реалізацією, є проблеми з ціною. Білоруська і російська картопля ж не конкурентна нашій, вони не можуть дати таку якість, як даємо ми. Вони дають вал, але не якість», — пояснює фермер.

Разом із тим, через імпорт від сусідів експерти прогнозують у наступному році обвал цін на картоплю — до півтори гривні за кілограм. У перспективі це може призвести до ще більших скорочень посівів під картоплю і появи дешевої імпортної продукції.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: