ІНФОГРАФІКА

Ціни на деякі продукти в Україні вже вищі, ніж в Європі

19.11.2019 11:19
sb8fJvRaqCWlHaOEGAAKxN7eG7YVrsCqXpZf0iWz

Фахівці порівняли ціни на продукти в Україні та Європі. За даними Держстату українці стали витрачати на їжу менше грошей, проте вартість харчування становить майже половину доходу. І хоча ціни на продукти в Україні та Європі практично однакові, зарплати в рази відстають від заробітків наших найближчих сусідів, пише znaj.ua.

Фахівці зазначають, що ціни на продукти щоденного попиту в Україні знаходяться на рівні європейських або навіть перевищують їх. Згідно з даними експертів Економічного дискусійного клубу дешевизна українських продуктів залишилася в минулому, ціни на ряд продуктів вже вищі, ніж за кордоном.

Найдорожчим у нас виявилося молоко, на другому місці рейтингу — хліб, а на третьому — вершкове масло. Дешевше вартують в Україні лише яйця і цукор, проте по цукру українці ділять першість з Польщею. Вартість набору соціально важливих продуктів за якими здійснюється моніторинг, в Україні, поки нижче, ніж у Білорусі на 8%, ніж в Угорщині на 25%, в Іспанії на 20%. Обійшли Україну поляки — у них “кошик” вже дешевше на 3,5%.

Щодо доходів, то заробітки українців, хоча і зросли, проте суттєво відстають від доходів жителів сусідніх країн. Згідно зі статистичними даними, середньомісячна зарплата в Білорусі становить 488 євро, в Угорщині – 1132 євро, в Польщі – 1188 євро, в Іспанії – 1992 євро, в Україні – 382 євро.

Відповідно, за середньомісячну зарплату середньостатистичний білорус може придбати 17 оцінених фахівцями продуктових наборів, угорець – 35, поляк – 45, іспанець – 62, а українець лише 14. Виявляється, що в Україні на продукти йде близько 47% доходів сім’ї. Для порівняння: поляки проїдають 18% заробленого, іспанці – 12%, білоруси – 36%.

Аналітики пояснюють причини поступового зрівняння українських цін з європейськими, скасуванням Кабміном державного регулювання цін на харчові продукти.

“Це призвело до поступового зростання українських цін до рівня європейських, а то і вище, як, наприклад, для молока. В Україні такий же ПДВ на сільгосппродукти, як і на промтовари (20% – авт.), а в Польщі він всього 5%, це одразу зменшує їх роздрібні ціни. В інших країнах аграріїв дотує держава, тому вони можуть продавати свою продукцію навіть нижче собівартості. Ще один момент – в Україні висока маржа (прибуток), оскільки бізнес закладає в неї ризики рейдерства і хабарі чиновникам. А за все платить покупець”, – заявив голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Фахівці прогнозують, що українські ціни й надалі будуть корелювати з європейськими, а от зарплати – малоймовірно.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: