АНАЛІТИКА

Ціни на агропродукцію будуть зростати – прогноз

08.12.2020 12:54
9db6f0c46452068a438cf9b3a9928cd6211d4d6b

Долар розвернувся вниз, що є ключовим фактором для сировинних ринків. Долар США є світовою резервною валютою, і саме в ньому номіновані більшість агротоварів. Зростаючий долар зазвичай стримує ціни на сировину; при цьому вірно і зворотне. У листопаді індекс долара сформував «ведмежий» розворот, вважає Енді Хект, експерт ETF Daily News. Про це повідомляє agronews.ua

Після подолання піку жовтня індекс закрився нижче мінімуму цього місяця. Долар формує спадні мінімуми з березня 2020 року, пише експерт.

«Ведмежий» розворот минулого місяця може підштовхнути індекс до тестування наступного рівня підтримки на мінімумах лютого 2018 року.

Ціни на каву та какао вже демонструють цю тенденцію. Два волатильних представника продуктів рослинного походження також продемонстрували «бичачий» розворот на своїх місячних графіках.

У листопаді великий кондитерський гігант Hershey’s (NYSE: HSY ) здійснив масштабні закупівлі на ф’ючерсному ринку, дозволивши какао-бобів досягти максимумів серпня 2016 року. Виробник шоколаду зміг уникнути додаткових зборів Кот-д’Івуару і Гани, закупивши какао-боби на ф’ючерсній біржі.

У листопаді ф’ючерс ICE на каву впав до нового мінімуму, який виявився на 0,80 цента нижче провалу жовтня, а потім закрився на 6,85 цента вище піку попереднього місяця. Взагалі ринок кави формує серію висхідних мінімумів починаючи з квітня 2019 року.

Також пшениця досягла шестирічного максимуму. Соєві боби також оновили багаторічний пік.

Розворот на місячному графіку – значимий технічний сигнал

Модель «бичачого» розвороту формується в разі падіння ціни нижче мінімуму попереднього періоду і закриття над його максимумом. «Ведмежий» розворот протилежний за своєю природою: спочатку ринок фіксує новий пік, а потім закривається під попереднім мінімумом.

Розвороти відображають зміну шляху найменшого опору для ринку. На довгих таймфреймах трейдери і торгові роботи, які йдуть за трендом, часто купують при «бичачому» розвороті і продають на «ведмежому».

Листопад 2020 року був вкрай напруженим для товарних ринків, оскільки активи всіх категорій (включаючи енергетику, метали і сільгосппродукцію) на своїх місячних графіках продемонстрували вищезгадані розвороти.

“Час покаже, спровокують чи технічні моделі відкриття відповідних позицій. У 2021 році і в подальші періоди категорія сировинних активів, ймовірно, залишиться волатильною, враховуючи довгострокові наслідки коронавируса для світової економіки. Крім того, падаючий долар може виявитися найпотужнішим драйвером сировинних ринків”, – підсумував Енді Хект.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: