АНАЛІТИКА

Ціна на український соняшник продовжує зростати

17.11.2020 12:02
na_shcho_hvoriye_sonyashnyk_m

Ціни на український соняшник за останній період зросли на 55% в доларовому еквіваленті, інформують аналітики Агритель. Про це в огляді ринку соняшнику повідомляє agronews.ua.

Наразі ціна на соняшникову олію FOB Одеса наближається до 1100 $ / т. Ціни на соняшникову макуху також утримують високі позиції.

На умовах франко-завод на півдні України соняшник торгується на рівні 630 $ / т (з ПДВ).

Ринок соняшнику, до того ж, отримує підтримку від рослинних олій. Ціни на нафту утримують свої позиції, надаючи підтримку всьому комплексу рослинних олій. Ціни на пальмову олію продовжують рости. Нафта в Нью-Йорку торгується на рівні 41,60 $ / б. Долар залишається досить слабким, євро/долар знаходиться на позначці близько 1,1860.

Висхідний тренд забезпечують негативні очікування з валового збору соняшнику цьогоріч.

Так, у нещодавньому звіті USDA прогноз світового виробництва соняшника зменшено на 1,825 млн т до 49,66 млн т (54,96 млн т у 2019/20 МР).

Зокрема для України на 1 млн т до 14 млн т (16,5 млн т у 2019/20 МР), Росії – на 0,5 млн т до 13 млн т (15,3), а також для ЄС, Туреччини, Аргентини та Казахстану.

Тим не менш, попри значне зниження врожай соняшника третій рік поспіль залишатиметься на високому рівні.

Загальну оцінку світового виробництва олійних аналітики USDA зменшили аж на 5,6 млн т до 473,3 млн т, що перевищило очікування аналітиків та призвело до бурхливого зростання цін на рослинні олії та олійні культури.

Експортний потенціал ринку української соняшникової олії знизиться. Ключовим імпортерам доведеться конкурувати за обсяги, особливо в другій половині сезону, вважають аналітики УкрАгроКонсалт.

Вже зараз ринок «розігрітий» до максимуму за останні вісім сезонів – з початку маркетингового року ціна соняшникової олії впевнено тестує нові рекордно високі рівні.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: