НОВИНИ

Три види крабів виключено з переліку Червоної книги України

25.05.2021 12:35
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Чорному морі налічується близько 19 видів крабів, деякі з них внесені до Червоної книги України. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє Чорноморський рибоохоронний патруль, пише agronews.ua.

“Звертаємо Вашу увагу, що згідно з Переліком видів тварин, що виключені з Червоної книги України (тваринний світ), затвердженого наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 19 січня 2021 року № 29, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 01 березня 2021 р. за № 261/35883, 3 види крабів виключено з Червоної книги України – Краб трав’яний (Carcinus aestuarii); Краб волохатий (Pilumnus hirtellus); Ксанто пореса (Xantho poressa)”, -йдеться у повідомленні.

Краб трав’яний (Carcinus aestuarii) – краб родини Portunidae. Розповсюджений в прибережній зоні всіх морів Середземноморського басейну. У Чорному морі зустрічається переважно в північно-західній частині та вздовж берегів Кримського півострова у літоральній або в субліторальній зонах, а також у лиманах та лагунах. Внаслідок збільшення солоності води в 70-х роках ХХ століття проник до Азовського моря. Трав’яний краб – донна тварина, яка може жити на глибині до 40 метрів. Зазвичай концентрується вздовж берега на глибині до 3 метрів у заростях водоростей. Оптимальний біотоп – кам’янисте дно або черепашник. Живиться дрібними молюсками, органічними рештками тощо. Трав’яний краб є однією з небагатьох морських тварин, здатних жити в солонуватій воді, у тих місцях, де морська вода змішується з прісною. Влітку самиця виношує на плавальних ніжках близько 350 тис. яєць. Розвиток відбувається за солоності води не нижче 14 ‰ протягом майже 14 днів.

Краб волохатий (Pilumnus hirtellus) — краб родини Pilumnidae. Розповсюджений у східній частині Атлантичного океану від Північного до Середземного моря. В Україні зустрічається у Чорному морі від дельти Дунаю до Керченського півострову.Невеликий краб, довжина до 20 мм, ширина до 28 мм. Тіло вкрите волосками. Клешні різних розмірів, права більша за ліву. Забарвлення карапаксу та верхньої частини кінцівок червонувато-фіолетове. Нижня частина кінцівок коричнева. Молоді особини розмірами до 5 мм повністю білі. Стійкий до штормів та низької температури. Зустрічається на глибинах від 0,2 до 10 м. Зустрічається в різних біотопах, але надає перевагу кам’янистому ґрунту з заростями підводних рослин. Живиться падлом. Розвиток з перетворенням, планктонна личинка проходить 4 стадії зоеа та стадію мегалопу. Плодючість самиці до 4 тисяч ікринок.

Ксанто пореса, краб-водолюб, фіолетовий краб (Xantho poressa) — краб родини ксантові.Розповсюджений вздовж Атлантичного узбережжя Африки (Канарські острови), у Середземному та Чорному морі. В Україні зустрічається вздовж Кримського півострова (крім опріснених ділянок) та в районі острова Зміїний.Невеликий краб, довжина до 26 мм, ширина до 43 мм. Карапакс поперечно – овальний, лобовий край широкий. Передньо-бокові краї мають по 4 шипи, два передні іноді редуковані. Абдомен конусоподібно завужений. Клешні товсті, порівняно великі. Кінцівки вкриті короткими волосками. Забарвлення карапаксу та кінцівок зазвичай фіолетове (іноді темно-зелене або коричневе) з темними крапками. Нижня частина карапаксу жовтувата. Пальці на клешнях чорного кольору, мають зубці з внутрішнього боку. Донна тварина, зустрічається у прибережній зоні зазвичай на глибинах 0,5-3 м (іноді до 15 м). Надає перевагу кам’янистому ґрунту (живе у щілинах скель або серед каміння), але може зустрічатись і на піщаному ґрунті. Живиться падлом, поліхетами, молюсками. Розвиток з перетворенням, планктонна личинка проходить 4 стадії зоеа (розміри 1,2—1,8 мм) та стадію мегалопу (розміри до 3 мм)[3]. Плодючість самиці 800—1400 ікринок. Ікра темного (майже чорного кольору).

Чорноморські краби мають важливу роль «санітарів» в екосистемі моря, знищуючи рештки водних біоресурсів, попереджаючи розповсюдження хвороб та заморних явищ. Лов їх заборонений, багато видів є рідкісними та занесені до Червоної книги України. Варто пам’ятати, що вилов водних біоресурсів Чорного моря регулюється Правилами і режимом рибальства, та охороняється Державним агентством рибного господарства України.

Нагадаємо, що на Одещину прилетіли червонокнижні птахи.


Перегляди: 33
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: