ВАЖЛИВО

Трейдери не підтримують запропоновану МЕРТ редакцію Меморандуму щодо невиконання форвардів по зерновим

29.10.2020 07:02
maxresdefault-scaled

Частина аграрних асоціацій України не згодна з запропонованим Урядом України проєктом Меморандуму дій (і додатку до нього) для вирішення ситуації з невиконанням форвардів по зерновим для агросектору. Про це повідомляє agronews.ua.

Термін дії меморандуму – 2020/2021 МР. У меморандумі, зокрема, викладено основні принципи, механізми та порядок реструктуризації зобов’язань суб’єктів ринку зерна за форвардними контрактами / договорами поставки з постачання сільгосппродукції.

У меморандумі МЕРТ пропонує реструктуризацію зобов’язань сторін за форвардними контрактами / договорами поставки з постачання сільгосппродукції.

У свою чергу МЕРТ сприятиме інформаційному забезпеченню проведення реструктуризації зобов’язань за форвардними контрактами / договорами поставки сільгосппродукції.

У той же час представники низки аграрних асоціацій вважають запропоновану редакцію Меморандуму втручанням у бізнес- відносини учасників зернового ринку.

Зокрема, представниця Європейської Бізнес Асоціації 28 жовтня 2020 року на міжвідомчій нарада під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького із представниками аграрних асоціацій, Торгово-промислової палати України, народних депутатів, зауважила, що регулювання ринку “у ручному режимі” є неприйнятним для бізнес-середовища. А також підкреслила, що банкрутства трейдерів від невиконання форвардних поставок агровиробниками теж можливі.

У той же час, на думку представника ЄБА, цьогорічний неврожай стосується лише окремих регіонів. Тож форс-мажорні обставини не можуть розповсюджуватися на всіх агровиробників.

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов зауважив, що держава має підтримати постраждалих від несприятливих погодних умов агровиробників через відшкодування збитків тощо, але не має втручатися у договорні відносини між учасниками зернового ринку, адже це несе за собою також і репутаційні втрати для україського аграрного бізнесу.

Також на нараді було піднято питання запровадження страхування агровиробників України задля попередження подібних проблем у майбутньому.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: