НОВИНИ

ТОП-5 країн, що постачають комбайни до України

23.02.2022 10:00
4022

До України за підсумками 2021 р. імпортовано 3029 комбайнів із 17 країн світу. Їх митна вартість склала $283,8 млн. Про це повідомляє ННЦ «Інститут аграрної економіки», пише agronews.ua.

«Безумовним лідером серед ТОП-5 країн — виробників комбайнів, що імпортуються до України, є Німеччина. На її території розміщені виробництва таких світових брендів як John Deere та Claas. У 2021 р. українські аграрії закупили 1030 одиниць комбайнів зазначених компаній митною вартістю $150,5 млн», — уточняється у повідомленні.

Друге місце за вартістю закуплених комбайнів посідає Бельгія, де налагоджене виробництво потужних дорогих роторних комбайнів New Holland серії CR. Торік було імпортовано 206 таких комбайнів митною вартістю $45,8 млн.

На третьому місці і за кількістю (433 комбайни), і за митною вартістю ($41,2 млн) — Сполучені Штати Америки, де виробляються потужні роторні комбайни Case IH, John Deere та інших брендів.

Комбайни польського виробництва New Holland серій ТС, CX та CH посідають четверте місце за вартістю — $17,6 млн за 120 імпортованих комбайнів.

Водночас значне місце в імпорті посідають комбайни, країна походження яких невідома. У 2021 р. за кількістю ввезених комбайнів — 1024 — вони лише на кілька одиниць поступаються Німеччині, але їхня митна вартість складає лише $11,5 млн. Науковці вважають, що переважна більшість цієї техніки нижчої якості або вже була в експлуатації.

«В цілому імпорт зернозбиральних комбайнів протягом останніх п’яти років можна охарактеризувати стабільністю попиту серед українських аграріїв, наданням ними переваги одним і тим же брендам походженням із вищезгаданих країн. При цьому найбільш затребуваною є німецька високоякісна та дорога техніка, яка в час підйому (2017 та 2021 рр.) лідирувала за обсягами імпорту і в грошовому, і в кількісному виразі. Але в період економічного спаду (2018-2020 рр.) вітчизняні аграрії змушені були надавати перевагу більш дешевій та вживаній техніці, зокрема з країн, походження яких не визначено», — підсумували в інституті. 

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: