Українські аграрії регулярно дотримуються сортооновлення озимої пшениці – в середньому тривалість обробітку сорту становить 3 роки. Про це свідчить опитування сільгоспвиробників, передає АПК-Інформ.
Окрім того, щороку виробники підходять все ретельніше до вибору посівного матеріалу. Зокрема, зростає інтерес до насіння іноземної селекції.
Виданн виділяє ТОП-15 сортів, найбільш поширених на українських полях. Вони разом займають 48% посівнх площ.
Варто зазначити, що більшість вказаних сортів – це насіння іноземної селекції.
На географічний розподіл сортів впливає різниця в грунтово-кліматичних умов регіонів країни, а також біологічні особливості сорту.
Так, у Східному регіоні найбільш поширені сорти Богдана та Шестопалівка. Водночас, сільгоспвиробники західних областей віддають перевагу при вирощуванні зернової таким сортам як Богемія, Мулан, Патрас, Самурай, Колонія, Місія одеська і Кубус.
Аграрії центральної частини України найчастіше при формуванні сортової структури використовують такі сорти як Скаген, Матрикс, Патрас, сільгоспвиробники Півдня – Куяльник, Місія одеська, Антонівка і Шестопалівка.