НОВИНИ

Майже весь тютюн для кальяну в Україні нелегальний

17.02.2020 09:02
24263811.gef0ktqp0e.W665

В Україні кальян найбільш популярний серед молоді 18-35 років, причому, кальян часто виступає альтернативою алкоголю. Але якість тютюнових сумішей під питанням. Про це пише pro-consulting.ua.

Тютюн для кальяну – продукція специфічна. Він не входить до переліку товарів першої необхідності, і на ньому економлять при виникненні економічних труднощів. Легальний продаж тютюнових виробів обкладається акцизним податком, тому українці часто вважають за краще купувати нелегальну продукцію, незважаючи на те що її вживання може бути небезпечне для здоров’я.

Аналіз ринку тютюну для кальяну в Україні показує, що тіньова частка на ньому досягає 98,5%, а обсяг законного виробництва має сильну і стійку тенденцію до скорочення, – пишуть аналітики видання.

За два попередні роки обсяги власного виробництва тютюну для кальяну в Україні впали більше, ниж на три чверті.

Висока вартість імпортної продукції і її залежність від курсу національної валюти, незначний обсяг і скорочення легального виробництва курильних сумішей, а також домінування тіньового сектору призводять до погіршення якості тютюну, який надходить у продаж.

Українці змушені економити і скорочувати витрати на розваги, в тому числі – і на покупку тютюну іноземних виробників. Цьому сприяє обмеженість каналів просування (в силу специфіки товару), а також наявність на ринку декількох великих гравців, що знижує рівень конкуренції.

Зростання тіньового ринку пов’язаний також з підвищенням акцизів на тютюнову продукцію, які привели до збільшення цін і на тютюн для кальяну.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: