НОВИНИ

Tesla звинувачують у забрудненні навколишнього середовища

11.02.2021 19:00
2

Ілона Маска, винахідника найекологічнішого автомобіля Tesla та найбільшого прихильника низьковуглецевих технологій, звинувачують у зростанні біткойну, яка заподіює шкоду навколишньому середовищу більше, ніж невелика країна. Про це повідомляє Comments.ua, пише agronews.ua.

Такі обвинувачення пов’язані із тим, що цього тижня Tesla придбала біткойнів на 1,5 мільярди доларів і планує використати їх як оплату за свої автомобілі. На цьому тлі вартість біткойна різко скочила і продовжує зростати, долаючи рекордні позначки.

Здавалося б, як віртуальний біткойн може спричинити якесь забруднення, адже він не виготовляється з пластику, металу чи паперу? Відповідь проста: створення віртуальної валюти відбувається під час роботи суперпотужних комп’ютерів над обчислюванням складних математичних задач раніше за інші такі самі потужні комп’ютери.

Такі обчислювання є складним енергомістким процесом, який на сьогодні живиться завдяки викопному паливу, зокрема найбруднішому з нього — вугіллю.

“За сьогоднішніх показників “майнинг” біткойнів споживає приблизно таку саму кількість енергії, яку використали Нідерланди за весь 2019 рік. А викидів в атмосферу від них від 22 до 22,9 тонни на рік, приблизно як у Йорданії чи Шрі-Ланці”, — стверджують останні дані з Кембридзького університету та Міжнародної енергетичної агенції.

Такі значні вливання “брудної” криптовалюти в інвестиційний портфель Tesla — компанії з нульовими викидами, можуть ускладнити її відносини з інвесторами, для яких ESG-показники (екологічність, соціальність, управління) є ключовими факторами для інвестування.

Нагадаємо, що в Україні деградація ґрунтів швидко набирає обертів.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: