НОВИНИ

Тепер доступніше: в Україні дешевшають імпортні свіжі ягоди

06.03.2019 07:00

Ціни на імпортну лохину в Україні зараз лише в три рази вищі, ніж влітку, в той час як малина стоїть у 20-25 разів дорожче. Ще п’ять років тому свіжа лохина, малина, ожина і червона смородина не були присутні на полицях супермаркетів України навіть у літній період. Купити їх можна було лише на базарах і на вуличних лотках. Проте все змінюється дуже швидко, і зараз весь цей асортимент ягід можна знайти на полицях супермаркетів найбільших міст країни круглий рік, пише EastFruit.

Зокрема у лютому 2019 року, за інформацією представників плодоовочевих відділів супермаркетів України, лохина, малина і ожина користувалися дуже хорошим попитом, що дозволило мережам наростити їх імпорт.

Аналітики відзначають, що за перші два місяці 2019 року оптові ціни на імпортну ягоду істотно знизилися. Найбільш помітно подешевшала суниця садова (полуниця). Середня оптова ціна на неї впала до на 66% всього за два місяці до 150 грн/кг (близько $5,5 доларів США). Знизилися і ціни на лохину, яка подешевшала в середньому на 11% до 446 грн/кг (близько $16,5 доларів США за кг). Свежея ожина з початку року подешевшала на 30% до 640 грн/кг ($23,7 доларів США за кг). Приблизно за такою ж ціною оптом продавали і свіжу малину, яка, разом з ожиною, залишалася самою дорогою ягодою в асортименті.

Учасники ринку відзначали також наявність непоганого попиту на свіжу червону смородину, яка з початку року зросла в ціні на 6% і продавалася оптом по 480 грн/кг ($17,8 долара США за кг).

Звертає на себе увагу той факт, що розрив в оптових цінах на лохину в літній час, коли вона дозріває в Україні, і в лютому, коли вся ягода на ринку імпортна, був найменш істотним серед усіх ягід. Влітку оптові ціни на цю ягоду становили від 130 до 180 грн/кг. Відповідно в даний момент ціни на лохину лише в три рази вищі, ніж в літній період.

У той же час оптові ціни на малину зараз в середньому 20-25 разів вище, ніж в літній період, а ціни на суницю садову – в шість разів вище, ніж влітку. Це говорить про те, що у лохини є велика перспектива нарощування обсягів продажів поза основного сезону вирощування в Україні, тобто в зимовий період.

У даний момент основні обсяги лохини на ринок України надходять з Чилі і Перу, а поставки здійснюються, переважно, через Голландію.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: