НОВИНИ

ТеЛАБ допоможе Україні перевірити кінцевих власників бізнесів

25.02.2020 12:02
71

В Україні запрацює перша Транснаціональна електронна лабораторія – ТеЛАБ. За допомогою ТеЛАБ та міжнародної співпраці буде створено дієвий механізм проведення перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників в Україні та напрацьовано «глобальний підхід» механізму верифікації інформації про кінцевих бенефіціарних власників. Про це інформує Урядовий портал.

Основні цілі Транснаціональної електронної лабораторії (ТеЛАБ):

– налагодити ефективну відповідальну взаємодію між урядовими структурами, громадськими організаціями, бізнесом та експертами на міжнародному рівні;

– створити платформу для комунікації, тестування інноваційних технологій;

– забезпечити оперативне, ефективне управління ресурсами для підвищення якості створюваного механізму перевірки інформації про КБВ.

За останні 5 років Україна досягла значного прогресу у питанні транспарентності бенефіціарної власності.

«Питання створення механізму захисту бенефіціарних власників давно перебуває на порядку денному Уряду. В Україні вже створена необхідна законодавча база, зокрема, встановлено обов’язок юридичних осіб при здійсненні будь-якої реєстраційної дії обов’язково розкривати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника», – заявила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

Вона наголосила, що відповідний реєстр є повністю відкритим та доступним для громадськості. У скороченому вигляді він оновлюється щодня, у розширеному – кожні 5 днів.

«Зараз ми перебуваємо на етапі впровадження нового програмного забезпечення Єдиного державного реєстру, який ми плануємо ввести в експлуатацію у тестовому режимі на початку травня цього року. В оновленому програмному забезпеченні ЄДР значно покращено якість та структурованість даних, зокрема і тих, що стосуються кінцевих бенефіціарних власників», – повідомила заступник Міністра.

Разом з тим вона відмітила, що відповідно до пріоритетів Національного плану дій Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» на період 2018-2020 років, питання створення механізму верифікації даних про бенефіціарних власників залишається одним з ключових для Міністерства юстиції та Уряду.

«На сьогодні у рамках робочої групи «До100%вірно» вже розроблено проекти Концепції впровадженням механізму перевірки достовірності інформації про кінцевих БВ, що міститься у ЄДР, та Плану заходів з її реалізації, а підписаний сьогодні Меморандум є важливим підґрунтям для запровадження такого механізму в Україні вже в найближчому майбутньому», – підсумувала Ольга Оніщук.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: