НОВИНИ

Свинарі спростували чутки про контрабанду свинини

02.04.2019 10:58

Вітчизняним ринком ширяться чутки про «чорні» та «сірі» схеми імпорту свинини, яка «витісняє» вітчизняний продукт. Про це повідомляють аналітики Асоціації «Свинарі України».

Аналітичний відділ АСУ провів перехресне порівняння загального тоннажу та товарної структури відправлення та надходження м’яса, субпродуктів та жиру з Європейського Союзу до України.

«Звівши дані цих статистичних джерел, бачимо, що «вихідний потік» відповідає обсягам «вхідного» не тільки по товарних позиціях УКТ ЗЕД «Свіжа, охолоджена та морожена свинина», а навіть при деталізації до товарних підпозицій свинячих частин та їстівних субпродуктів. Так, максимальна розбіжність в обсягах складає 300 т (наприклад, по мороженій свинячій печінці), мінімальна — менше 20 т (охолоджені свинячі півтуші)», — коментують в АСУ.

Спростовують аналітики і тезу про те, що імпорт та контрабанда впливають на ціни на внутрішньому ринку.

«Оскільки така продукція знаходить свого покупця переважно у прикордонних регіонах на Заході країни, а її обсяги не є значними, вплив цього чинника на цінову ситуацію малопомітний. Тож більшої шкоди для ринкової кон’юнктури завдає не сам факт існування пропозиції контрабандної свинини та свинячих субпродуктів, а поширення чуток та непідтвердженої інформації про неї, зокрема в медіа-просторі», — запевняють аналітики.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: