Українці круглий рік їдять салати з огірків, помідорів, перцю. Віддають перевагу листовим салатам. Зберігається попит на авокадо, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.
“Свіжі помідори, огірки, перець переважно завозимо з-за кордону – з Туреччини та країн ЄС. В Україні вирощувати дорого. Імпорт суттєво зменшиться у травні. Тоді на ринку з’явиться вітчизняна пропозиція”, – пояснює експерт.
За її словами, попит зріс на солодку картоплю – батат.
“Це розповсюджена пропозиція в Європі. Українці, які повернулися з-за кордону, намагаються приготувати батат вдома. Шукають страву у меню вітчизняних ресторанів і кафе. Така ж ситуація з екзотичними фруктами. Щороку обсяги імпорту зростають мінімум на 20%”, – каже Тетяна Гетьман.
Асортимент фруктів та ягід, які продають в Україні, розширився.
“Раніше мандарини в основному завозили з Туреччини та Грузії. Сьогодні пропозиція є на будь-який смак та гаманець. Можна купити від 25 до 80 гривень за кілограм. Популярними залишаються банани. Крім того, несподівано зріс імпорт свіжих ягід. Щоправда і ціни не низькі. Суниця коштує від 130 до 150 гривень за кілограм. Малина – 640 гривень. Лохина – 500-600 гривень”, – підсумовує експерт.