НОВИНИ

Світові ціни на продукти злетіли до історичного максимуму

14.04.2022 10:00
tsini-29693 (1)

Світові ціни на продовольчі товари у березні різко зросли та досягли максимального історичного рівня, повідомляє продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Про це повідомляє ФАО, пише agronews.ua.

Військова агресієя рф проти України призвела до потрясіння на ринках основних зернових культур та олії та викликала стрибок цін, пояснюють у ФАО.

У березні 2022 року середнє значення індексу продовольчих цін ФАО становило 159,3 пункту. Це на 12,6 % вище за значення лютого, коли воно досягло найвищого рівня з моменту створення даного індексу в 1990 році.

Цей індекс дозволяє щомісяця відстежувати коливання світових цін найбільш ходових продовольчих товарів. Поточний рівень індексу виявився на 33,6 % вищим, ніж у березні минулого року.

Значення індексу цін на зернові в березні поточного року виявилося на 17,1 % вищим, ніж у лютому, що обумовлено значним зростанням цін на пшеницю і всі фуражні зернові, головним чином внаслідок військового вторгнення росії в Україну.

На які продукти ціни зросли найбільше:

  • на рослинні олії на 23,2 % внаслідок росту котирувань соняшникової олії, провідним світовим експортером якої є Україна;
  • на цукор збільшилися на 6 % порівняно з лютим, нівелювавши попереднє зниження, і виявилося на 20 % вищим, ніж у березні 2021 року;
  • м’ясо в березні подорожчало на 4,8 % і досягло історичного максимуму, чому сприяло різке зростання цін на свинину, зумовлене дефіцитом забійних свиней у Західній Європі;
  • на молочну продукцію зросли на 2,6 %, опинившись на 23,6 % вище, ніж у березні 2021 року.
  • Зважаючи на війну на території України, а також іншу наявну інформацію, ФАО прогнозує, що обсяг торгівлі зерновими у світі поточного сільськогосподарського року становитиме 469 млн тонн, що дещо нижче за рівень сезону 2020−2021 років.

Читайте також: На Львівщині випускали за кордон призовників з підробленими довідками.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: