НОВИНИ

Світове виробництво груш у цьому сезоні зросте до рекордних 23,1 млн тонн

03.01.2020 07:00
grushi

Світове виробництво груш в сезоні 2019/2020 зросте на 13% до рекордних 23,1 млн тонн. Пише Українська плодоовочева асоціація, посилаючись на прогноз у грудневому звіті Міністерства сільського господарства США (USDA).  При цьому європейські виробники неодноразово повідомляли про те, що урожай суттєво постраждав у зв’язку з несприятливими погодними умовами. Однак, збільшення виробництва в Китаї цілком компенсує втрати урожаю в країнах ЄС. Більше того, експерти зазначають, що зростання виробництва в Китаї сприятиме збільшенню обсягів світової торгівлі.

Прогнозується, що виробництво в Китаї повністю відновиться після складного минулого сезону. Фахівці стверджують, що виробництво груш складе 17 млн тонн, що на 20% більше ніж показники сезону 2018/2019. Таке збільшення відобразиться і на показниках експорту, який цього сезону зросте на 40% і досягне 500 тис. тонн. Особливо зовнішні поставки груш з Китаю зростуть у такі країни, як Індонезія та В’єтнам.  Не дивлячись на відновлення виробництва, імпорт груш Китаєм також зросте у порівнянні з минулим роком. Так, згідно прогнозу USDA, закупки цієї продукції з-за кордону складуть 15 тис. тонн завдяки успішним європейським маркетинговим кампаніям, які викликали великий інтерес до західних сортів груш.

Виробництво груш в ЄС скоротиться більше ніж на 400 тис. тонн до 2,2 млн тонн. Цьогоріч майже в усіх країнах ЄС фіксувалися несприятливі погодні умови. Очікується, що на фоні такого падіння виробництва експорт знизиться майже на 30% до 220 тис. тонн, а імпорт навпаки зросте на 12 тис. тонн та складе 180 тис. тонн.

Валовий збір груш в США залишиться без змін, на рівні 726 тис. тонн. Цьогорічні втрати частини врожаю у Вашингтоні внаслідок хвороб, граду та проливних дощів, компенсуються за рахунок високої урожайності в Каліфорнії, де спостерігалися виключно сприятливі погодні умови протягом усього періоду розвитку фрукту. Також, експерти зазначають, що експорт груш з США також збільшиться та складе 150 тис. тонн. В першу чергу зростання обсягів зовнішньої торгівлі відбудеться за рахунок росту поставок в такі країни як Мексика, Індія та Канада. В той же час прогнозується, що Китай та Південна Корея збільшать експорт груш до США, а загальний імпорт цих фруктів Сполученими Штатами збільшиться на 7,5 тис. тонн та складе 80 тис. тонн.

Виробництво груш в Аргентині також залишиться незмінним та складе 590 тис. тонн. Однак, варто зауважити, що дана галузь продовжує боротися зі зростаючими витратами та відсутністю інвестицій. Також, очікується, що експорт залишиться на рівні 300 тис. тонн, що зумовлено стабільним попитом з боку країн Північної півкулі.

Валовий збір груш в Чилі скоротиться на 25 тис. тонн та складе 227 тис. тонн. Варто зазначити, що поточний сезон є третім поспіль, в якому фіксується негативна динаміка виробництва. Експерти повідомляють, що таке зниження виробництва зумовлене сильною засухою та зниженням площ під грушевими садами.

Виробництво груш в Південній Африці збільшиться до 415 тис. тонн, у зв’язку зі сприятливими погодними умовами та виходом на повноцінне плодоношення нових садів. Очікується, що більше 60% груш будуть поставлені на зовнішні ринки, а експорт зросте на 5 тис. тонн та складе 245 тис. тонн.

Прогнозується, що валовий збір груш в Росії збільшиться до 245 тис. тонн завдяки покращенню виробництва в некомерційних та домашніх господарствах. Очікується, що імпорт зменшиться до 253 тис. тонн, оскільки споживачі продовжують віддавати перевагу більш дешевим фруктам. Однак, Росія все ще залишається одним з найбільших імпортерів груш в світі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: