НОВИНИ

Світова пропозиція зерна буде суттєво скорочуватись

07.02.2023 13:11
barley22

Світове виробництво зернових у 2022 році прогнозується на рівні 2 765 млн т, що на 1,7% нижче за показник 2021 року. Про це говориться у прогнозі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, пише agronews.ua.

Підвищення прогнозу для Австралії та росії вказує на рекордний світовий обсяг виробництва пшениці у 2022 році, тоді як загальне виробництво фуражних зернових, як очікується, знизиться на 3,3% порівняно з попереднім роком.

Прогноз світового виробництва рису був переглянутий у бік зниження, оскільки нижчий, ніж очікувалося, обсяг виробництва в Китаї більш ніж компенсував підвищення прогнозу для Бангладешу та кількох інших країн. Як результат, тепер прогнозується, що світове виробництво рису знизиться на 2,6% порівняно з історичним максимумом у 2021 році.

«Прогноз на 2023 рік вказує на ймовірне збільшення посівних площ під озимою пшеницею в Північній півкулі, особливо в США, головним чином завдяки підвищенню цін на пшеницю. Однак висока вартість добрив може вплинути на норми їхнього внесення, що негативно позначиться на врожайності», — зазначають в організації.

Низькі внутрішні ціни можуть призвести до незначного скорочення посівів пшениці в росії, яка є найбільшим світовим експортером, тоді як серйозні наслідки війни в Україні, за оцінками, скоротять посівні площі озимої пшениці на 40%, очікують у ФАО. Рекордні посіви прогнозуються в Індії завдяки високим ринковим цінам та підтримці цін, а також відносно високі посіви прогнозуються в Пакистані, оскільки стояча вода від повені 2022 року спричиняє менше перешкод, ніж очікувалося спочатку.

У країнах Південної півкулі посіяно більшу частину зернових культур під урожай 2023 року. У Бразилії можуть бути рекордні посіви кукурудзи, тоді як в Аргентині вони можуть скоротитися через низький рівень вологості ґрунту. Погодні умови є сприятливими для перспектив урожаю кукурудзи в Південній Африці.

«Очікується, що світове споживання зернових у сезоні 2022-2023 років знизиться на 0,7% порівняно з попереднім роком і становитиме 2 779 млн т, причому загальне споживання кукурудзи зменшиться, тоді як споживання пшениці зросте, а споживання рису несуттєво зміниться порівняно з попереднім роком», — вважають експерти.

Прогноз світових запасів зернових на кінець маркетингового року становить 844 млн т, що призведе до зниження співвідношення обсягів світових запасів та споживання у сезоні 2022-2023 років до 29,5%.

У звіті ФАО прогнозується, що міжнародна торгівля зерновими у сезоні 2022-2023 років скоротиться на 1,7% порівняно з рекордним показником попереднього року до 474 млн т.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: