НОВИНИ

Супермаркети продають товари з націнкою 40-60% замість законних 15-20%

17.02.2022 13:32
supermarkety-v-barselone-1-696x418

«Схеми» та тиск на постачальників дозволяють супермаркетам продавати товари з націнкою 40–60% замість законних 15–20%, а також згубно впливають на вітчизняних виробників харчових продуктів», — заявив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран. Про це повідомляє Цензор, пише agronews.ua.

За його словами, користуючись монопольним становищем, великі мережі супермаркетів в Україні встановлюють вітчизняним виробникам та постачальникам продуктів власні умови розрахунків. Попри норми європейських директив, які обмежують граничний термін розрахунків 60 днями, постачальники змушені чекати 90, 120, а часом і 180 днів. Для виробників це означає хронічну нестачу обігових коштів і необхідність додаткового кредитування. Таким чином супермаркети вже заборгували українським виробникам понад $5 млрд.

Крім того, виробники постійно перебувають під «дамокловим мечем» штрафів, санкцій та додаткових доплат, які супермаркети встановлюють на свій розсуд. Ці приховані оплати виливаються в те, що торгова націнка, яка повинна складати 15–25%, сягає 40% і навіть 60%. Таке становище значно обмежує можливості сільгоспвиробників та переробників розвивати бізнес, а так вони втрачають конкурентні переваги перед іноземними компаніями.

Для врегулювання цього питання Михайло Непран пропонує на законодавчому рівні втрутитися державі у проблему та, використовуючи європейський досвід, розробити законопроект, що зобов’яже торгові мережі щонайменше вчасно розраховуватися з постачальниками, не дискримінувати їх у порівнянні з іноземними виробниками, обмежити розмір штрафів та санкцій та прибрати масу інших речей, які вигідні лише одній стороні.+

За його словами, робота в цьому напрямку вже розпочалася. Нещодавно відбувся «круглий стіл» за участі представників профільних комітетів Верховної Ради, підприємств-виробників, провідних бізнес-асоціацій. Учасники погодилися, що вітчизняні виробники та переробники сільгосппродукції опинилися в невигідних умовах. Присутні парламентарі підтвердили, що готові працювати над законодавчим посиленням торговельного захисту виробників, зокрема у стосунках з торговими мережами.

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: