НОВИНИ

Сумщина скаржиться на фермера-шкідника

18.06.2021 19:09
0-glavnaya-novie-fermeri-gettyimages

Мешканці села Пушкарівка під Сумами, скаржаться, що їхні садиби страждають від хімікатів із сусідніх полів. Місцевий фермер запевняє, що обробляє свої землі відповідно до санітарних вимог. Про це повідомляє suspilne.media, пише agronews.ua.

З городу Галини Дудченко видно фермерське поле. Жінка розповідає, що цьогоріч його обробляли двічі: 31 травня і 9 червня, після цього почали осипатися фруктові дерева і кущі.

“Погоріли листя на абрикосах, вкрило землю всю. Там он зовсім лисе дерево, не видно вже, нема листя”, – розповідає мешканка Пушкарівки Галина Дудченко.

Помітила зміни й інша мешканка села – Людмила Шкуріна. “Виноград покрутився. І все листя ось лежить. А тоді вийшла полоть я через два дні. Думаю, що таке, я не зрозуміла, що одразу після цього у мене органи дихання почали пекти, а воно випаровування пішло, і на нашу сторону вітер подув”, – каже жінка.

Город Тетяни Герасимюк розташований з іншого боку поля. Говорить, що фермер не попереджає про обприскування, не говорить, чим обробляє, роботи проводить у вітряну погоду.

“Почав обробіток о 19 годині, уже техніка була на полі. Ми змушені були зупинити, тому що вітер був не 3 метри за секунду, а 9 метрів за секунду, і в нас є докази цього, із гідрометеорологічної служби ми взяли довідку, яка підтверджує, що дійсно 9 м/сек в сторону населеного пункту це було. Викликали поліцію, щоб зупинити. І тільки тоді він погодився призупинити обробіток поля і поїхав у напрямок до лісу, а вже о 9 годині, коли 8 м/сек було, він продовжив обробіток”, – розповідає Тетяна Герасимюк.

З іншого боку поля розташований кінний клуб. Тут кажуть, що ніяких незручностей через обробку поля не відчувають.

“Нас попередили, що оброблятимуть поля хімікатами, і ми перестали випускати коней по свободі, вони у нас в загоні. Те, що при обробці, можливо, вітром переноситься, навряд чи долітає до рослин, які коням доступні в загонах. Якби коні отруїлися всім цим, то ми б про це знали. Після обробки вже пройшов час, коні почуваються прекрасно”, – розповіла керуюча конюшнею Ірина Новікова.

Поле обробляє товариство “Агро Інвест Нова”. Його власник Дмитро Древаль розповів, що працює на цій землі 7 років, про обробку попереджає, під час обприскування відступає від межі.

“У нас виходить два метри від дороги на полі бур’ян не побризканий, дорога не побризкана, все там росте, і від дороги до їхніх городів вся рослинність цвіте і пахне. Дерева стоять – теж вони всі нормальні, зелені. Якщо комусь нанесена шкода – треба ж її показати. Як мені пояснили, коли я до них приїжджав – “це ми працюємо на випередження, щоб не погоріло”. Ніхто на городи свої не пускає, збитки не показують, тільки розмовляють і все. Поле знаходиться за межами населеного пункту, згідно усіх стандартів, ми працюємо на полях, які за межами населеного пункту, коли немає вітру і в нічний час”, – розповів Древаль.

Мешканці Пушкарівки писали скарги, одну з них – в Держпродспоживслужбу.

“Для того, щоб виключити можливість ураження цих насаджень шкідниками та хворобами, спеціаліст управління фітосанітарної безпеки вибув до мешканців, будуть відібрані зразки рослин, зразки ці будуть направлені на фітосанітарні дослідження і потім, коли ми будемо мати висновок, ми будемо робити заключення зі свого боку, чи ці рослини постраждали внаслідок того, що пошкоджені шкідниками чи хворобами, чи внаслідок того, що були застосовані пестициди”, – сказала начальниця управління фітосанітарної безпеки Оксана Голінач.

За її словами, висновок експертизи матимуть наступного тижня.

Як повідомив Суспільному 18 червня староста Битицького округу Артем Янченко, з 10-ти людей, які скаржились до Держпродспоживслужби, половина відкликала свій підпис, а лаборант, який оглядав рослини, попередньо не виявив на них ознак хімічного отруєння.Що відомо

У червні 2020 року мешканці села Коржі Роменського району скаржилися на обробку полів хімікатами.

На початку травня 2020 року мешканці села Зелений гай, що біля Сум, поскаржились через погане самопочуття до поліції. Погіршення здоров’я вони пов’язували з обробкою полів хімікатами.

Нагадаємо, що стало відомо чому, люди масово закопують нижню білизну в городі.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: