ВАЖЛИВО

Судовий піар ВАР поставив фермерів перед загрозою банкрутства

28.12.2019 12:03
VAR

Через дії Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) українським сільгоспвиробникам загрожують серйозні фінансові втрати. Про це повідомляють учасники ринку.

Так, 10 грудня, шостий апеляційний суд Києва частково задовольнив позов ВАР і скасував постанови Кабміну №106 та №107 від 7 лютого 2018 року про розподіл держдотацій в агросекторі України.

У Всеукраїнській аграрної раді стверджують, що своїм позовом мали намір довести незаконність процедур, за якими розподілялися субсидії в 2018 році, коли великі суми отримали великі сільгоспвиробники.

Однак, як зазначають юристи, в своєму позові ВАР оскаржила не поодинокі положення постанов Кабміну, а рішення уряду в цілому. Таким чином, рішення суду фактично призводить до того, що всі аграрні господарства, які отримали державну підтримку за постановами №106 та №107 в 2018 році, тепер будуть змушені повернути гроші. Багатьом фермерам це загрожує банкрутством.

Крім того, через це судове рішення зупинилися всі виплати, які держава повинна була виплатити аграріям до кінця 2019 року.

Самі учасники аграрного ринку називають дії ВАР невдалим піаром. Позов був поданий в кінці липня 2019 року, вже після того, як стали відомі результати парламентських виборів. Замість того, щоб дочекатися формування нового складу парламенту і уряду та обговорити проблему з новим керівництвом країни, у ВАР вирішили піти шляхом піару і гучних судових позовів. Тепер через їх дії страждають прості фермери.

Тим часом, ВАР продовжує і далі спекулювати на темі державної підтримки, пропонуючи уряду підписати «мирову угоду», яка має вирішити судовий спір і виправити ситуацію, навмисно створену Всеукраїнської аграрної радою.

Однак, як зазначають юристи, пропозиція ВАР – це брехня і маніпуляція, оскільки мирову угоду можна було підписувати на етапі судового процесу, до рішення апеляційного суду. Зараз ніяких мирових угод з юридичної точки зору бути не може.

Єдине спасіння для аграріїв в даній ситуації – це продовження розгляду за позовом ВАР у касаційному суді. За даними джерел, відповідну касацію Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства вже подало.

Якщо рішення касаційного суду буде позитивним, аграрії будуть врятовані – гроші, отримані в 2018 році, повертати державі не доведеться.

Але фермери, які повинні були отримати дотації в 2019 році, і не встигли їх отримати через позов ВАР, вже їх не отримають, незалежно від рішення касаційного суду.

У Мінекономіки з цього приводу зазначили: “аграрії недоотримали близько 1 млрд гривень державної підтримки, оскільки виплати за 2 програмами підтримки були заблоковані у судовому порядку. Зокрема, призупинені виплати за програмами «Державна підтримка тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва)» (830 млн гривень) та «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» (186 млн гривень). 

Кошти на ці програми передбачені у повному обсязі у Державному бюджеті на 2019 рік та могли би бути виплачені, якби не поданий ГС «Всеукраїнська аграрна рада» позов до суду щодо визнання протиправними та нечинними, прийняті ще у лютому 2018 року, нормативно-правові акти.”


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: