НОВИНИ

Стало відомо,як правильно обрати захист і живлення для посівного матеріалу

19.08.2022 09:00
Wheat DSC_1494

Що посієш, те й пожнеш, говорить народна мудрість. А ще – як захистиш та підживиш на початкових етапах вегетації, додають фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK. Адже цей період для озимих зернових культур є максимально важливим. І від того, наскільки сприятливими будуть умови на старті для насіння та сходів, залежатиме тривалий цикл їх подальшого росту та розвитку і, відповідно, майбутня врожайність. Тому експерти компанії рекомендують підійти до передпосівної обробки насіння комплексно, щоб забезпечити посівному матеріалу оптимальний захист від низки хвороб і шкідників, а також збалансоване живлення, пише  agronews.ua.

Первинний захист від хвороб

Хвороби – одна з основних причин щорічних недоборів врожаю озимих зернових культур. За усередненими даними, недостатній або несвоєчасний контроль хвороб у різні роки може коштувати аграрієві від 10% до 30% врожайності. Тому захист від хвороб триває практично упродовж всієї вегетації культури. І розпочинають його ще до посіву озимини, шляхом протруювання посівного матеріалу.

Як відзначають фахівці «Інституту здоров’я рослин», незараженого посівного матеріалу, в силу різних чинників, не буває, тож культура перебуває в зоні ризику. Видовий склад патогенів може бути найрізноманітнішим. Тому щоб оптимально підібрати фунгіцидний протруйник для зернових, якнайкраще провести фітопатологічну експертизу насіння в лабораторних умовах: це дозволить ідентифікувати всі наявні в посівному матеріалі патогени і знешкодити їх шляхом обрання відповідної діючої речовини протруйника.

Крім того, варто зважати на те, що патогени можуть зберігатися й у ґрунті та на немінералізованих рослинних рештках. Тому паралельно з лабораторним дослідженням доцільно взяти до уваги фітосанітарний стан посівів минулих років: проаналізувати, які вирощувались культури, які проблеми були для них типовими, визначити видовий склад хвороб. Завдяки такому всебічному підходу ви зможете максимально ефективно захистити зернові культури на ранніх етапах росту та розвитку від комплексу небезпечних хвороб.

Так, стандартно проти сажкових хвороб, що передаються насінням, фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують обирати препарати групи триазолів, наприклад, протруйник Ультрасил (тебуконазол, 120 г/л.). Окрім сажкових хвороб, він контролює борошнисту росу та прикореневі гнилі. Крім того, його діюча речовина володіє рістрегулюючою дією, завдяки чому у рослин за сприятливих погодних умов формується розвинена коренева система, що важливо для повноцінного росту культури.

Гарною альтернативою для контролю цього комплексу хвороб, а також хвороб листя на початку вегетації озимих зернових є універсальний фунгіцидний протруйник Рекорд (карбоксин, 170 г/л + тирам, 170 г/л). За рахунок поєднання двох діючих речовин він надійно та тривало захищає насіння та сходи від внутрішньої та зовнішньої інфекції. Крім того, обробка насіння підвищує енергію проростання та схожість і не викликає пригнічення рослин.

Якщо ж є необхідність у контролі сажкових хвороб, септоріозу, кореневих гнилей та борошнистої роси, перевагу доцільно віддати протруйнику із лікувальними та захисними властивостями Супервін (тіабендазол, 45 г/л + флутриафол, 30 г/л). Він надійно захистить насіння та молоді рослини і забезпечить тривалий період захисної дії.

Для більш розширеного контролю хвороб рекомендується обрати двокомпонентний протруйник Ультрасил Дуо (тебуконазол, 60 г/л + імазаліл, 100 г/л). Він надійно та тривало контролює сажкові хвороби, борошнисту росу, кореневі гнилі, пліснявіння насіння, сітчасту плямистість, септоріоз та інші. Крім того, за рахунок у складі імазалілу подовжується період захисної дії та розширюється спектр контрольованих шкідливих патогенів. А рістрегулююча дія тебуконазолу сприяє за оптимальних погодних умов розвитку добре розгалуженої кореневої системи, завдяки чому культури ефективніше споживають елементи живлення та вологу із ґрунту.

Особливо актуальним продуктом для обробки насіння є новинка 2022 року від компанії – трьохкомпонентний протруйник Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л). Вдале поєднання діючих речовин забезпечує найвищу ефективність контролю насіннєвої, ґрунтової та аерогенної інфекції. Дифеноконазол у його складі є найвищим стандартом у контролі карликової сажки зернових, яка розповсюджена в Центрі та на Заході України. За рахунок піраклостробіна забезпечується тривалий контроль кореневих гнилей а також відзначається стимулюючий ефект на ріст і розвиток кореневої системи. Ця інноваційна розробка не проявляє ретардантних властивостей, що є надзвичайно актуальним для середніх та пізніх строків сівби, а також в умовах недостатньої вологозабезпеченості.

Захист від ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників

Паралельно з комплексом хвороб, значну шкоду озимим зерновим культурам на ранніх етапах росту та розвитку наносять шкідники. Ґрунтові види фізично пошкоджують насіння у ґрунті, а надалі – й молоді проростки культури, що впливає на дружність сходів, густоту стояння посівів та їх загальний ріст і розвиток й, відповідно, негативно позначається на тому, в якому стані рослини увійдуть на перезимівлю, та наскільки вона буде успішною.

Якщо ще донедавна значна частка аграріїв вважала, що для вдалого старту насінню озимих зернових культур достатньо одного фунгіцидного захисту, то наразі ця думка змінюється: адже часте порушення чергування культур у сівозміні, а також вирощування монокультури, насичення сівозміни культурами, що мають спільних шкідників, а також поверхневий обробіток ґрунту або відмова від нього, сприяють масовому поширенню шкідників, здатних пошкодити посіви та стати на заваді отриманню запланованої врожайності.

Обирати інсектицидні протруйники для обробки посівного матеріалу озимих зернових культур фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують виходячи із видового складу шкідників, наявних на конкретному полі в попередні роки. Так, якщо необхідно проконтролювати одночасно ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників, доцільно обрати продукт на основі тіаметоксаму: адже він однаково ефективно здатен контролювати ці дві групи. Оптимальним рішенням в такому випадку стане високоефективний протруйник Екзор (тіаметоксам, 600 г/л). Спектр його дії поширюється на хлібну жужелицю, попелиць, цикадок, злакових мух, дротяників та інших шкідників, від яких потерпають насіння та молоді проростки, а також коренева система культури. Протруйник забезпечує тривалий період захисної дії й при цьому – не має жодного негативного впливу на насіння, що дозволяє проводити протруювання завчасно. Перевагою є те, що він оптимально сумісний з фунгіцидними протруйниками – на випадок, якщо ви обробляєте посівний матеріал самостійно і хочете забезпечити йому комплексний захист.

Також вдалим рішенням проти ґрунтових шкідників і шкідників сходів стане протруйник Матадор (імідаклоприд, 200 г/л). Він ефективно та тривало контролює широкий спектр шкідників зернових колосових культур – хлібну жужелицю, злакових мух, попелиць, цикадок, блішок, п’явиць, совку озиму, дротяників тощо, в тому числі тих, які є переносниками небезпечних вірусних хвороб; при цьому він не впливає на посівні якості насіння, а також сумісний з фунгіцидними та рістстимулюючими препаратами.

Комплексний захист

Як вже зазначалося, найкращий первинний захист озимих зернових культур – комплексний, тобто такий, що забезпечить захист від максимально широкого спектра загроз. Для цього велика кількість аграріїв використовує бакові суміші препаратів. Такий підхід має свої переваги – наприклад, можливість контролювати конкретний наявний комплекс хвороб і шкідників.

Однак наразі на ринку присутні багатокомпонентні продукти, спрямовані на одночасний контроль широкого спектра хвороб і ґрунтових та ранньопіслясходових шкідників озимих зернових культур. Такі рішення не вимагають підбору норм, визначення сумісності або інших підготовчих робіт, а вже є готовими до застосування.

Для комплексного захисту озимих зернових на початкових етапах росту та розвитку компанія UKRAVIT SCIENCE PARK розробила і вивела на ринок інсекто-фунгіцидний протруйник Паскаль (флудиоксоніл, 50 г/л + тебуконазол, 30 г/л + азоксистробін, 20 г/л + тіаметоксам, 250 г/л). Це – унікальне рішення, що завдяки оптимально підібраному складу здатне контролювати максимально широкий спектр хвороб (види сажок, кореневі та прикореневі гнилі, септоріоз, борошниста роса), а також ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників (хлібна жужелиця, дротяники, злакові мухи, хлібні блішки, попелиці, цикадки) без ризику виникнення у шкодочинних організмів резистентності. Крім того, за рахунок азоксистробіну та антистресовій дії тіаметоксаму Паскаль забезпечує додатковий фізіологічний та стимулюючий ефект, що дозволяє отримати здорові рівномірні сходи озимих зернових культур.

Живлення для безперешкодного старту

Плануючи посів озимих зернових, варто зважати не лише на їх потребу в захисті, а й у легкодоступному мінеральному живленні всіма необхідними елементами на ранніх етапах вегетації, відзначають фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK. Тому паралельно з протруюванням вони рекомендують обробити посівний матеріал культури збалансованими добривами з умістом комплексу макро-, мезо- та мікроелементів.

Ця операція спрямована на підвищення енергії проростання насіння та його польової схожості, прискорення росту та розвитку кореневої системи, особливо кореневих волосків, які активно споживають вологу та мінеральне живлення, а також на сприяння появі дружніх ранніх сходів і ранньому відростанню культури навесні.

Для успішного та безперешкодного старту озимини вони рекомендують застосувати комплексне легкозасвоюване добриво Авангард Старт, яке повністю відповідає фізіології мінерального живлення зернових культур – особливо на початкових етапах росту та розвитку. Добриво сприяє появі та розвитку рівномірних здорових сходів, поліпшує імунітет культур та їх стійкість до різного роду стресів, хвороб і шкідників, а також, за рахунок активуючої дії на розвиток кореневої системи, покращує живлення молодих рослин із ґрунту.

Насамкінець, пам’ятайте: для максимальної ефективності протруювання посівного матеріалу озимих зернових культур та їх обробки комплексними добривами необхідно використовувати винятково якісне насіння, забезпечувати його максимальне якісне покриття робочим розчином і дотримуватись рекомендацій виробника препаратів. Так ви забезпечите своїм посівам максимально сприятливий старт і примножите свої можливості на щедрий врожай.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: