НОВИНИ

Стало відомо, за яких умов банк без попередження списує кошти з рахунку

01.09.2022 19:46
c8304b8-borznyki-avtomat-spysannya-kostiv

В Україні блокують банківські картки боржників. Державний або приватний виконавець може заблокувати банківський рахунок боржника на підставі ухвали суду, виконавчого напису нотаріуса, рішень інших державних органів. Про це повідомляє lichnyykabinet.top, пише agronews.ua.

У яких випадках блокують банківські картки

при заборгованості з аліментів;
якщо є борги за кредитами;
якщо є борги за комунальні послуги;
за несплату податків, штрафів.
Списувати гроші з картки за борги можна лише за рішенням суду. Позивач має виграти суд, отримати виконавчий лист та через виконавчу службу або приватного виконавця розпочати процес стягнення.

Як банки арештовують рахунки
На даний момент арешт накладається на всі рахунки боржника незалежно від суми боргу. Після того, як програма почне працювати повноцінно, з’явиться можливість заарештовувати лише один рахунок, з якого потім можна списати суму боргу. Інші карти залишаться незаблокованими і ними можна користуватися далі.

Таким чином виконавець робить запити до банків для отримання інформації про рахунки боржника. Банк має відповісти протягом 1 години. Після цього виконавець відправляє до банку ухвалу про арешт рахунку. Рахунок блокують, а виконавець готує платіжну вимогу на примусове списання заборгованості. Гроші будуть списані, коли банк отримає листа від виконавця.

Що робити, якщо заарештували гроші на карті
Дізнайтеся на якій підставі заарештовано рахунок.
Оскаржте у суді дії виконавця.
Банки спочатку блокують рахунки, а потім повідомляють клієнтів про арешт коштів. Приватбанк надсилає смс та повідомлення в Приват24 “На рахунок 4*89 виконавча служба наклала арешт”.

Щобb дізнатися на якій підставі заарештований рахунок встановіть на телефон додаток “Дія” , зайдіть в “Послуги” – “Виконавчі провадження” , там вказана сума боргу та хто наклав арешт.

У програмі “Дія” можна дізнатися номер в АСВП та ідентифікатор доступу. Зайдіть на сайт автоматизованої системи виконавчого провадження, виберіть “Доступ сторін до виконавчого провадження”, вкажіть номер та ідентифікатор. Таким чином ви зможете стежити за подальшими діями виконавця, наприклад, до яких банків він надсилає запити.

Як зняти арешт із карти?
Процедура зняття арешту з рахунків залежить від того, хто і на якій підставі їх заблокував.

Банки не мають права заарештовувати кошти на зарплатні, пенсійні картки або інші рахунки для соціальних виплат. Вони повинні відмовити у блокуванні картки через те, що на неї зараховуються соціальні виплати чи зарплата.

Якщо зарплатний рахунок все ж таки заблокували, тоді необхідно взяти довідку з роботи про те, що на цю картку зараховується зарплата.

У разі коли картку заблокували за несплату штрафів, необхідно сплатити штраф, і всі рахунки розблокують.

Якщо картку заблоковано на підставі виконавчого напису нотаріуса без рішення суду, тоді необхідно звертатися до суду для зняття арешту.

Якщо арешт накладено на підставі рішення суду, то знадобиться допомога адвоката. Оскаржувати дії виконавця потрібно протягом 10 днів із моменту отримання постанови.

Крім банківських рахунків виконавець може накласти арешт на цінності чи готівку боржника, що зберігаються у банківських осередках.

Строки давності примусового виконання
Позивач може пред’явити документи про примусове стягнення боргу протягом трьох років. Це означає, що після рішення суду позивач може не одразу звернутися до виконавчої служби, а протягом 3 років.

Перевіряйте себе в Єдиному реєстрі боржників і будьте готові до того, що позивач будь-якої миті може звернутися до виконавця для арешту рахунків та майна.


Читайте також: Агробізнес під час війни: як побудувати ефективну діяльність



Перегляди: 414
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: