НОВИНИ

Стало відомо, яким буде урожай винограду цьогоріч

02.09.2021 17:32
7927b7b0d48e6464009906b22fd7eb25

Аналітики прогнозують вищу, ніж минулого року врожайність винограду в Україні, незважаючи на холодну та затяжну весну. Менший врожай отримають господарства півдня, які минулого року не поливали виноград під час засухи. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу, пише agronews.ua.

«Цьогоріч врожайність винограду буде неоднорідною. На західній Україні та в господарствах південної України, де здійснювалося зрошення минулого року, врожай гарний незважаючи на затяжну холодну весну. Господарства півдня, в яких було недостатньо вологи минулого року через посуху, мають гірші показники врожайності. Однак загалом врожай винограду цього року очікується вищий в порівнянні з минулорічним», – прогнозує Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

За останні 5 років площа виноградників у плодоносному віці в Україні скоротилася на 13% до 37,2 тис. га в 2020 році. Водночас площі виноградників скоротилися на 25% до 281 тис. га в цьому ж році.

Такий низький валовий збір винограду в 2020 році, а відповідно і низька врожайність винограду, були спричинені посухами на півдні України – основному регіоні вирощування цієї культури. 

60% українського винограду вирощується в Одеській області, далі слідують Закарпатська, Миколаївська та Херсонська області з частками у всеукраїнському виробництві 10%, 8% та 7%, відповідно.

Імпортні поставки винограду значно перевищують експортні. Обсяг імпорту винограду напряму залежить від власного виробництва. В роки з низьким валовим збором винограду імпортні поставки складають 40-45 тис. т, в більш сприятливі для цієї галузі роки – 20-30 тис. т. Основним і беззаперечним лідером в поставках винограду є традиційна для українського овочево-фруктового ринку Туреччина. В 2020 році на дану країною було поставлено 79% українського імпорту винограду, що становив 45 тис. т. Далі слідують Молдова (6%), Єгипет (3%), Перу (3%) та Італія (2%).

Нагадаємо, Як зміниться агросектор після зустрічі Зеленського та Байдена.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: