НОВИНИ

Стало відомо, яких цін на продукти чекати українцям влітку

29.06.2021 10:30
imgonline-com-ua-Resize-MS03eNNup7tsZs

З невеликим запізненням в Україні почалося сезонне зниження цін на овочі, а м’ясо і молоко через дорогі корми дешевшати не будуть. Про це повідомляє Сьогодні, пише agronews.ua.

У світі стрімко дорожчають харчі. За оцінками ООН, за останні пів року ціни росли набагато швидше, ніж усе попереднє десятиліття. Для українців ця тема болюча. Держстат свого часу констатував, що на харчування припадає майже половина всіх витрат населення України. Тому навіть незначні коливання цін боляче б’ють по наших гаманцях.

Овочі зросли в ціні, але не всі

Офіційна статистика показує: з початку року основні овочі в Україні подорожчали на третину, а то й наполовину.

“Холодний травень – сезонне зниження цін на ранню групу дещо зсунуто на два-три тижні”, – говорить Володимир Лапа, радник президента Українського клубу аграрного бізнесу.

Якщо порівнювати показники рік до року, то вони істотно не відрізняються, зазначають у профільному міністерстві.

“На сьогодні пішла доступна рання овочева група, відповідно, ціна на весь борщовий набір вирівнялася, відповідає сезону, знизилася порівняно з весною”, – каже Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики і продовольства.

Зниження ціни, хоч і запізніле, вже спостерігаємо на томати і цибулю. Однак картопля, наприклад, коштує в два рази дорожче, ніж у Польщі.

“Потрібні інвестиції в технології. А це – зрошення, а це – картоплесховище, можливість зберігати весь рік. Але в цьому році ми спостерігаємо, що ці інвестиції вже надходять”, – каже Тарас Висоцький.

У кінці наступної зими значних цінових стрибків на картоплю вже не буде, обіцяють у Мінагрополітики.

М’ясо та набіл стали дорожчими

Подорожчали також молочна продукція і м’ясо. Навіть незважаючи на те, що зазвичай улітку ці продукти дешевшають.

“Для відгодівлі тепер використовують корми, вироблені з дорогого зерна, тому взагалі щодо зернової групи ще місяць-два будуть такі залишкові наслідки того подорожчання цін на зерно, яке було в кінці зими – на початку весни. І вже, очевидно, восени може бути певне зниження”, – говорить Володимир Лапа, радник президента Українського клубу аграрного бізнесу.

А поки через дороге зерна до осені може подорожчати і хліб – до 10%.

Ягоди подешевшали, а цукор подорожчав

У цьому році з ягодами в Україні все гаразд. Дощі й хороші погодні умови забезпечили хороший урожай, а отже і зниження ціни. У минулому році, наприклад, у ці дні полуницю продавали по 120 гривень. А зараз середня ціна – п’ятдесят. А от цукор подорожчав.

“У минулому році через посуху постраждала цукрова галузь, вироблено було менше, ніж є потреба. Як результат – через обмежену пропозицію ціна зросла до 25 гривень”, – каже Тарас Висоцький.

Що буде восени з цінами?

“На класичні продукти, такі як овочева група, піде масовий збір – ціна, знову ж таки, частково знизиться. На зернові, олійні – вона знизиться на 15-20%, але потім можливе зростання взимку. На молочну, м’ясну продукцію фактично ціна залишиться незмінною. Оскільки кормова база не подешевшала, плюс-мінус буде зміна в межах 5-7%”, – каже Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики і продовольства.

Нагадаємо, які ціни на вишню в Україні.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: