НОВИНИ

Стало відомо, яку рибну консерву в Україні підробляють найбільше

21.10.2021 10:36
shutterstock_574766635-1024x666

Кілька в томаті – легенда для цілого покоління, паличка-виручалочка для студентів, важливий елемент пісного меню, та й просто донедавна смачний продукт. Хоча рибні консерви, які сьогодні представлені на полицях, відмовляються куштувати навіть технологи. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Журналісти ТСН придбали з десяток банок з кількою у томаті різних торгових марок і запропонували оцінити їх майбутнім товарознавцям під наглядом професорки КНТЕУ Олени Сидоренко.

“Це зовсім не відповідає жодному стандарту! Не хочу куштувати. Я гадаю, що таке куштувати небезпечно”, – вказує студент 4-го курсу КНТЕУ Павло Бацюра. Хлопець зауважує: уся риба втратила форму, а тушки не тримаються купи. 

“Якась фальсифікована… і вона, напевно, довго зберігалася, перед тим як попасти в консерву. (…) це може спричиняти отруєння”, – зауважує експертка Сидоренко.

У кількох банках кілька була цілою: з головою і з нутрощами.

Питання виникло і до якості, і до кількості заливки. Схоже, що виробники зловживають цукром і борошном для загущення. І робиться це для того, щоб приховати справжній залежаний смак рибки.

Виробники з півдня України розповіли, що обсмажена і розібрана кілька зникла з українських полиць через високу вартість. “Ми робимо і смажену, але на Америку, на Ізраїль… Вона дорожча, масло дороге”, – пояснюють фахівці.

Зауважимо, що згідно з ДСТУ, якісна кілька у томаті має бути обезголовлена, рівненька й однакового розміру. Тому для внутрішнього ринку більшість виробників вирішили забути про клопіт із патранням та відрубуванням голів, а вимоги жорсткого держстандарту замінити власними вигаданими ТУ (технічними умовами). 

Виробники кажуть, що відновити смак можливо, якщо якась із мереж замовить партію, яка зараз йде з наших рибзаводів на США та Ізраїль, однак і ціна злетить у рази.

“Але що краще: купити дешевше, щоб викинути підробку, чи дорожче, але точно смачне? Поки навіть такого вибору немає. Лише сміття, закатане в банки. Тінь забутого бренду”, – каже журналіст Костянтин Грубич.

Нагадаємо, що В Україні знову подорожчає хліб.



Перегляди: 18
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: