ГОЛОВНЕ

Стало відомо, які зміни відбулися в Україні для орендарів землі

08.10.2022 10:07
zemlya-800x445-1-623x356

З рейдерством в Україні ведеться боротьба вже не перший рік. Найчастіше рейдерство здійснюється за допомогою незаконних дій – підробки документів, змови з керівними органами підприємства або органами державної влади, силового захоплення. Однак деякі рейдери використовують більш витончені методи своєї “діяльності”– прогалини чинного законодавства. Повідомляє Земельний фонд України, пише agronews.ua.

26 липня 2022 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству” №2255-IX, який покликаний ліквідувати низку недоліків, які перешкоджають належному захисту права власності та корпоративних прав.

Зокрема, цим Законом були внесені зміни до Закону України “Про оренду землі”, які набули чинності 26 вересня 2022 року.

Тепер правочин про розірвання договору оренди (суборенди) землі сільськогосподарського призначення, орендарем (суборендарем), за яким є юридична особа приватного права, є значним правочином.

Це стосується всіх юридичних осіб приватного права, окрім акціонерного, повного та командитного товариств.

Розірвання договорів оренди (суборенди) землі в цьому випадку потребує попереднього прийняття загальними зборами учасників або іншим вищим органом такої юридичної особи рішення про надання згоди на його вчинення. Єдине виключення, коли статутом юридичної особи прямо передбачено, що такий правочин не є значним.  

У разі неприйняття загальними зборами учасників або іншим вищим органом юридичної особи рішення про надання згоди на вчинення такого значного правочину такий правочин є нікчемним. 

Також, Законом №2255-IX були запроваджені новели в сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Зокрема, це:

• обов’язкове надання інформації на запит державного реєстратора

     З 26 липня 2022 року органи державної влади, підприємства, установи та організації, які проводили оформлення та/або реєстрацію прав, зобов’язані на запит державного реєстратора безоплатно надавати інформацію, необхідну для проведення державної реєстрації прав. Це стосується прав або набуваються з прав, що виникли до 01 січня 2013 року. Строк для надання інформації – 3 робочі дні з моменту отримання такого запиту.

• нові правила відкриття розділу ДРПП

Законом унормовано, що відкриття розділу щодо земельної ділянки здійснюється виключно за наявності інформації про неї у Державному земельному кадастрі, а щодо новоствореного нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці, – за наявності відомостей про такий об’єкт у ЄДЕССБ.

• синхронізація Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП) та Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ)

Відповідно до змін, внесених Законом, під час реєстраційних дій чи отримання інформації з ДРРП здійснюється оновлення інформації щодо характеристик нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці, зокрема його складу, площі, об’єму та технічного стану. Така актуалізація відбувається в режимі реального часу в порядку інформаційної взаємодії з ЄДЕССБ.

• розширено перелік підстав, коли обтяження прав на нерухоме майно не перешкоджає державній реєстрації

За наявності обтяжень прав на нерухоме майно державний реєстратор не відмовляє у державній реєстрації:

  • прав на підставі документа, відмінного від договору, щодо якого власником нерухомого майна встановлено вимогу нотаріального посвідчення (якщо обтяженням є вимога нотаріального посвідчення договору, встановлена власником майна);
  • прав на земельну ділянку сільськогосподарського призначення (якщо обтяженням є намір власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення щодо її продажу);
  • прав на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, крім державної реєстрації права власності на таку ділянку в результаті внесення її до статутного капіталу юридичної особи або державної реєстрації іпотеки земельної ділянки сільськогосподарського призначення (якщо обтяженням є переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення);
  • права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення в результаті внесення її до статутного капіталу юридичної особи або державної реєстрації іпотеки земельної ділянки сільськогосподарського призначення за наявності згоди суб’єкта переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення (якщо обтяженням є переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення);
  • прав на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, крім передачі емфітевтом земельної ділянки сільськогосподарського призначення в оренду (якщо обтяженням є заборона передачі емфітевтом земельної ділянки сільськогосподарського призначення в оренду);
  • виправлення технічної помилки згідно зі ст. 26 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: