Через високу конкуренцію на зовнішніх ринках пшениця та ячмінь стали менш прибутковими культурами, що спричинило зменшення посівних площ та обсягу виробництва. Про це розповів президент Української Зернової Асоціації Микола Горбачьов на Latifundust.com, пише agronews.ua.
З його слів, площа земель, зайнятих під посівами пшениці, з 1991 до 2020 рр. знизилась з 7,6 до 6,8 млн га, ячменю — з 2,7 до 2,6 млн га. Натомість основною зерновою культурою в Україні стала кукурудза, виробництво якої зросло з 1,2 млн га до 5,4 млн га.
«Середня врожайність зернових в Україні ще не досягнула показників, які мають розвинені країни, як-от Франція (пшениця — 8 т/га) чи США (кукурудза — 12 т/га). Тому у нас є ще потенціал для збільшення валового збору зернових та олійних культур. У найближчих кілька років показник врожайності в Україні може сягнути 115-118 млн т», — спрогнозував фахівець.
Читайте також: На Дніпропетровщині скоєно напад на начальника Держгеокадастру.