НОВИНИ

Які продукти стануть дефіцитними у зв’язку із зміною клімату

01.02.2022 11:02
15_klymat

Половина найкращих плантацій кави може стати непридатною при змінах клімату, передбачають швейцарські вчені. Найбільше постраждає Бразилія, головний експортер кавових зерен – там площа землі, придатна для вирощування цієї культури, скоротиться на 79%. Про це повідомляє mind.ua, пише agronews.ua.

Досі більшість досліджень, присвячених впливу кліматичних змін на сільське господарство, зосереджувалася на основних культурах на зразок пшениці, кукурудзи, картоплі та олійних культур, що ростуть у помірних широтах.

При цьому мало уваги приділяється тропічним регіонам, які становлять близько 40% поверхні суші планети, і де проживає понад 3 млрд людей, а до 2050 їх кількість може досягти 4 млрд.

Фахівці з Університету прикладних наук Цюріха оцінили потенційний вплив кліматичних змін на вирощування кави, кешью та авокадо. Ці три продукти, які експортуються по всьому світу, в основному виробляють дрібні фермери у тропічних регіонах.

Кава, безумовно, найважливіша з них. Очікуваний дохід з продажу кави в 2022 році становитиме $460 млрд, для авокадо та кеш’ю – $13 та $6 млрд відповідно.

Дослідники прогнозують, що кліматичні зміни, швидше за все, призведуть до значного скорочення земель, придатних вирощування цих культур. Особливо це стосується Бразилії та Колумбії.

Окремі регіони стануть, навпаки, більш придатними для вирощування кави, наприклад, Чилі, Аргентина та США.

Особливість методу, який застосували вчені, полягає у вивченні параметрів суші та ґрунту, а також суто кліматичних факторів – температури та опадів. Це дозволило оцінити можливість вирощування певних культур у певних регіонах тропіків після зміни кислотності чи текстури грунту.

Кілька років тому вчені підрахували, що людство вже знищило половину верхнього шару родючих ґрунтів. Якщо не змінити підхід до сільського господарства, руйнація триватиме і через 60 років родючої землі не залишиться – все перетвориться на пустелю.

Читайте також: У лютому очікується суттєве подорожчання всіх продуктів.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: