АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Стало відомо, які податки на землю потрібно сплатити до кінця року

04.10.2021 07:34
земельний-податок

Всі громадяни України, які володіють рухомим або нерухомим майном мають сплачувати обов’язкові податки. Українці, які володіють рухомим або нерухомим майном мають сплачувати обов’язкові платежі або податки державі. Зокрема, власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільнені від плати за землю. Про це повідомляє Мін’юст, пише agronews.ua.

Платниками податку за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, земельні частки(паї), які перебувають у власності.

Базою оподаткування для розрахунку земельного податку є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації — для земель, нормативна грошова оцінка яких проведена; площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Обов’язок зі сплати податку за земельну ділянку виникає з моменту реєстрації права на земельну ділянку, при цьому використання земельних ділянок без належного оформлення права власності чи користування на них є порушенням Закону.

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки:

для земель загального користування — не більше 1 % від їх нормативної грошової оцінки;

для сільськогосподарських угідь — не менше 0,3 % та не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки;

для лісових земель — не більше 0,1 % від їх нормативної грошової оцінки.

За земельні ділянки, що знаходяться в постійному користуванні суб’єктів господарювання (окрім державної і комунальної форми власності), — в розмірі не більше 12% від їх нормативної грошової оцінки.

Хто може не платити: особи з інвалідністю І і ІІ групи; особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, визнані законом такими, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Нагадаємо, що В Україні очікують нового стрибка цін на соняшникову олію.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: