НОВИНИ

Стало відомо, які харчові продукти невдовзі подорожчають в Україні

20.09.2021 10:33
Groceries-ThinkstockPhotos-836782690-e1545491387599

Дорожачатимуть хліб, яйця і овочі. Цієї осені – не варто сподіватися, що завдяки гарному врожаю, ціни на продукти підуть вниз. Про це повідомляє Сьогодні, пише agronews.ua.

Рекордсмени подорожчання за рік – цукор і олія. За цей рік борошно додало в ціні майже третину. А ось гречка подорожчала всього на пару гривень. Експерти кажуть – в цьому році вона народила добре, тому далі ціна не підскочить. А від врожаю кукурудзи – основна складова комбікорм – будуть залежати ціни на яйця та птицю.

«Я купую тільки те, що саме дешеве. Картопля, овочі, сир, кефір. М’ясо купую іноді як пенсію отримаю, так і купую. Пенсія маленька, не можу більше дозволити», – говорить мешканка Києва Тетяна Слобідська.

Експерти кажуть, що хліб дорожчав, дорожчає і буде дорожчати.

«Хліб буде дорожчати на 1-1,5% щомісяця в незалежності від ціни на зерно. В хлібі є масло, в хлібі є цукор, борошно», – говорить член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Молоко, як виявилося, минулого року було на 30 копійок дорожче. Чи не занадто виросла і ціна вершкового масла. Воно коштувало до речі на 2,30 копійок дешевше.

Таке порівняно невелике зростання, а у випадку з молоком – навіть зменшення ціни – експерти пояснюють низькою купівельною спроможністю українців. Тому ці продукти до зими в ціні практично не додадуть.

«Коли у людини стоїть пачка масла, а внизу написано – спред, і стоїть пачка нормального вершкового масла – одне дорожче іншого удвічі, то людина буде купувати те, що дешевше, а це буде стояти», – пояснює Олег Пендзин.

А ось з жовтня слід очікувати зростання цін на овочі. Всього на їжу українці витрачають найбільше в Європі – майже 50% свого бюджету, тоді як німці чи поляки – максимум чверть. Не тому, що в Україні багато їдять, а томущо – ціни у нас – європейські.

Хоча споживчий кошик і буде дорожчати, але не на багато – запевняють економісти.

Нагадаємо, що В Україні заборонять використання пальмової олії.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: