АНАЛІТИКА

Стало відомо, як змінилися ціни на картоплю в Україні

27.09.2024 08:03
Стало відомо, як змінилися ціни на картоплю в Україні

На поточному тижні в Україні відзначається чергове зростання цін на картоплю. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Нагадаємо, відносно недавнє подорожчання одного з основних для споживачів продукту фіксувалося на внутрішньому ринку наприкінці липня – першій декаді серпня поточного року. Як і очікувалося, нинішнє підвищення цін збіглося з початком масового збирання пізніх сортів картоплі в місцевих господарствах. Сьогодні фермери пропонують до продажу порівняно невеликі обсяги цієї продукції, основну частину вирощеної картоплі вони закладають на зберігання.

Наразі українські фермери пропонують до продажу картоплю по 15-20 грн/кг ($0,36-0,48/кг), що в середньому на 18% дорожче, ніж тижнем раніше.

За словами самих виробників, попит наразі істотно перевищує пропозицію, а більшість виробників воліють закласти максимальні обсяги якісної картоплі для тривалого зберігання. На їхню думку, нинішня ситуація на ринку картоплі сприятиме й подальшому зростанню цін. Також на ринок продовжують надходити повідомлення про різке зниження виробництва картоплі в господарствах населення північних і центральних регіонів України через посуху.

Зазначимо, що в аналогічний період 2023 року місцеві виробники реалізовували картоплю в середньому на 65% дешевше, ніж сьогодні. Ба більше, оптові ціни на картоплю в Україні на сьогодні є найвищими, як мінімум, за останні 7 років.

Таку цінову різницю оператори ринку пояснюють загальним зниженням врожайності цього бульбоплоду в поточному сезоні через несприятливі кліматичні умови в період вегетації. Максимально негативний вплив справила спекотна посушлива погода практично на всій території України протягом усього липня поточного року.



Перегляди: 1633
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: