НОВИНИ

Стало відомо, як зекономити на азотних добривах до 1200 грн/га

24.01.2023 13:11
Depositphotos_40988123_XL-60282

Не вносити азотні добрива не можна, а вносити — дорого. Якщо цього року норми азотних добрив в господарстві знижували, то компенсувати нестачу азоту в ґрунті можна внесенням гною або мікробіологічних продуктів. Про це розповів Дмитро Породзинський, керівник наукового відділу «Агрінос Україна», передає  SuperAgronom.com, пише agronews.ua.

Як пояснив експерт, норму азотних добрив можна знижувати від 30 до 50 кг/га у фізичній вазі, що у грошовому еквіваленті на сьогодні 1500-2000 грн/га. 

«Водночас не варто очікувати занадто багато. Мікробні продукти — це не інструмент, який може повністю замінити мінеральні добрива. Мова йде про часткову компенсацію», — зазначив Дмитро Породзинський. 

Під посів ярих та озимих культур експерт рекомендує вносити мікробіологічний консорціум Агрінос А. Він вирізняється широким видовим складом (27 видів аеробних та анаеробних бактерій із 10 родів) та формуляцією, де бактерії знаходяться у стані цист та спор. Остання технологічна перевага значно спрощує роботу з продуктом, його можна змішувати із КАС та РКД, внесення можна проводити навіть вдень, а для заробки допускається доба часу.

Одноразове застосування Агрінос А у нормі 1,5 л/га на початку сезону дозволяє залучити щонайменше 20-25 кг д.р. азоту.

«Наші дослідження доводять, що одноразове застосування Агріносу А у нормі 1,5 л/га при дотриманні основних рекомендацій дозволяє цілком безпечно і економічно обґрунтовано знизити норму КАС на 50 л/га», — додав Дмитро Породзинський.

При нинішній вартості КАС зниження його норми всього на 50 л/га дає можливість заощадити від 1000 до 1200 грн/га. Тобто, дає економію на азоті щонайменше 1 млн грн середньому фермерському господарству, що має в обороті 1000 га землі.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: