НОВИНИ

Стало відомо, як запобігти рейдерству в земельній сфері

14.11.2021 10:12
reider-14796-623x370

Експерти Офісу ефективного регулювання BRDO презентували Дорожню карту із запобігання рейдерству в земельній сфері, розроблену за сприяння проекту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», що фінансується ЄС та впроваджується Світовим Банком. Про це повідомляє Офіс BRDO, пише agronews.ua.

Зазначається, що одним із найрозповсюджених видів рейдерства є рейдерство щодо сільськогосподарських земель, внаслідок якого аграрії незаконно втрачають урожай, а іноді навіть і права на землю. Найбільше від цього страждають малі й середні підприємства, оскільки через свою географічну віддаленість, також брак ресурсів і політичного впливу вони є найбільш незахищеними.

Горизонт планування Дорожньої карти – 2 роки, при цьому основна увага приділяється усуненню вже наявних ризиків, а також на розробку інструментів, що запобігатимуть появі нових.

«Земельна реформа відкрила великі можливості для операцій, як на земельному, так і фінансовому ринках. Рейдерство – це серйозна проблема, яка загрожує верховенству права в Україні, і ми дуже раді, що Міністерство юстиції, BRDO, проект «Право-Justice» розпочали фахову дискусію щодо того, як вирішити цю проблему», − відмітив Клаус Дайнінгер, провідний економіст Світового Банку, керівник проєкту «Підтримка прозорого управління земельними відносинами в Україні».

Повідомляється, що рейдери у своїх атаках використовують прогалини у законодавстві, у бізнес-процесах реєстрації, а також неефективність роботи державних інституцій, що мають протидіяти рейдерству.

Так, суди розглядають справи рейдерства необґрунтовано тривалий час, зокрема через зміни правових позицій Великої Палати Верховного суду. Поліцейські слідчі не користуються реєстрами, а в колегії Мін’юсту немає ефективного механізму оскарження «ланцюга» перереєстрацій.

“Подолання рейдерства – це довга реформа. Впроваджені Мін’юстом Указ Президента №542 і Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», розроблені за участі експертів BRDO та затверджені у 2019 році, ускладнили роботу рейдерам, але ще залишається широке поле для вдосконалення. Прогрес, який ми маємо на сьогодні, потрібно зробити сталим. Адже проблема рейдерства є дуже значною з токи зору захисту прав власності і сильно впливає на бізнес-клімат в Україні. Тому у нашій Дорожній карті ми пропонуємо перелік пріоритетних заходів, що допоможуть знизити ризики рейдерства”, − зазначив Олексій Дорогань, виконавчий директор Офісу ефективного регулювання.

У порівнянні з 2019 роком, у 2020-2021 роках випадки рейдерства зменшилися внаслідок ліквідації акредитованих суб’єктів і запровадження двофакторної авторизації.  За словами Тимура Михайлова, юриста BRDO, для подальшого зменшення кількості випадків рейдерства необхідно модернізувати реєстр нерухомості та корпоративний реєстр шляхом створення підсистем для управління ризиками.

Для успішної протидії рейдерським атакам підсистеми для управління ризиками повинні мати такі функції:

-«покрокові сценарії» у програмному забезпеченні, щоб під час проведення будь-якої реєстраційної дії було необхідно вказати та завантажити перелік обов’язкових для прийняття документів, без наявності яких унеможливити завершення дії або перехід на наступний крок під час реєстрації;

-автоматичний моніторинг реєстраційних дій з найбільшим ризиком рейдерських атак;

-онлайн-кабінет власника землі з ПЗ ДРРП і Дія з автоматичним повідомленням про зміни у реєстрації їхньої власності і можливістю заблокувати або погодити будь-яку операцію (що потребує додаткового експертного обговорення).

“Концепцію «покрокових сценаріїв» необхідно деталізувати на основі бізнес-аналізу. У нас є в планах інтеграція з реєстрами, зокрема з ЄДР і ДРРП до кінця року, а також уже ведеться робота щодо розбудови обміну даних із ДПС, верифікації даних із Державною міграційною службою. Окрім цього, уже запроваджений обмін із Єдиною державною системою у сфері будівництва, а також після оновлення довідників об’єктів нерухомого майна у нашому реєстрі з’являться два базових типи – земельна ділянка і об’єкт будівництва. Фактично, ми вже імплементуємо перший підхід до покрокових сценаріїв, коли при виборі того чи іншого типу нерухомого майна буде запрограмована обов’язковість запиту до ДЗК у випадку земельної ділянки і до Єдиної системи у сфері будівництва стосовно об’єктів будівництва. Сподіваємося на підтримку наших міжнародних партнерів стосовно подальшого запровадження «покрокових сценаріїв», адже роботи дуже багато”, − прокоментував Сергій Орлов, заступник міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації.

Нагадаємо, відбудеться Всеукраїнський Фермерський Форум: «Актуальні напрями держпідтримки».



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: