НОВИНИ

Стало відомо, як заощадити на осінній посівній

20.10.2022 15:16
Depositphotos_3978953_DS

Через війну фермери України опинились у скруті, найкритичнішим для фермерів навесні була нестача пального. Про це розповів Іван Діхтяр, повідомляє Kurkul.com, пише agronews.ua.

«Як і всі аграрії ми відчуваємо скрутну ситуацію через війну. Найкритичніша була з паливом навесні, коли ми не могли сформувати запас і спланувати роботи. Тому почали експериментувати і шукати шляхи, як можна було б заощадити ресурси», — пояснив фермер.

Він зазначив, що вихід із ситуації порадили колеги з Одеської області, які використовують технологію вертикального обробітку ґрунту.

«Ми вже мали такий агрегат на озброєнні, але використовували почали його лише цього року, після того, як поїхали на Одещину і побачили, як кажуть, все на власні очі. Унікальність агрегату в тому, що хвилястий диск на міцній пружині не перевертає пласт ґрунту, як звичайний плуг, а акуратно дробить його, створюючи велику кількість мікротріщин у стерні. Він призначений для того, щоб зберегти вологу, більше того дозволяє в рази скоротити затрати пального. Якщо раніше на підготовку 1 га ґрунту ми витрачали до 40 літрів затрат пального, здійснюючи кілька операцій, то тепер лише 5. Адже після вертикальної обробки поле вже можна засівати, головне дотримуватися сівозміни», — пояснив Іван Діхтяр.

За його словами, такий лайфхак дозволив господарству суттєво заощадити на осінній посівній кампанії і не відмовлятися від добрив під озимі.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: